Színházjeggyel a fiatalkori bűnözés ellen

Szeged - Lopás és rablás – ez a két leggyakoribb bűncselekmény, amit 18 év alatti fiatalok követnek el a megyében. A „megbotlott fiatalok" csaknem fele teljes családban él.

– A Csongrád megyében élő fiatalkorúak egy százaléka pártfogói felügyelet alatt áll – nyilatkozta lapunknak Tátrai Attila, a Csongrád Megyei Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálatának osztályvezetője. A bűncselekményeket elkövető fiatalokat a bíróság vagy az ügyészség helyezi pártfogói felügyelet alá – magyarázza a szakember.
A megyében az elkövetett bűnesetek közül évek óta torony magasan a lopás vezet. Tátrai Attila szerint a fiatalok körében a legkeresettebb dolog a mobiltelefon. – De divat lopni a hipermarketekből és irodákból, gyakran feltörik a közterületeken álló gépkocsikat. Ilyenkor a legtöbbször elviszik az iratokat is.

A rablás évek óta dobogós helyen áll. Egyre gyakoribb, hogy fiatalok bandákba verődve, csoportosan követik el ezeket a bűncselekményeket.
A szolgálat által készített statisztikák szerint a pártfogoltak 78 százléka dolgozik vagy tanul, 22 százalékuk pedig munkanélküli.

– Azt tapasztaljuk, akiknek nincs munkájuk, azok többnyire még a nyolc osztályt sem fejezték be. Sajnos közülük sokakat egyáltalán nem érdekel a munka, őket nagyon nehéz motiválnunk – közölte Tátrai Attila. Biztató azonban, hogy munkanélküli pártfogoltjaik számára sok esetben sikerült állást találniuk.

– Többségük azonban nem felkészült a munkavégzésre. Még, ha szeretne is dolgozni, nincs tisztában azzal, hogyan kell egy munkahelyen viselkedni, vezetőkkel és munkatársakkal kommunikálni – állítja a szakértő.

A pártfogoltak csaknem fele teljes családban nevelkedve követte el a bűncselekményt – mindez a családok működési problémáit jelzi. A közhiedelemmel ellentétben az elkövetők alig egytizede intézetis.

Éjjeli irodalátogatás

Szerdán késő este két, lopással gyanúsítható fiatalt fogtak el a rendőrök Szegeden. Egy 12 éves és egy 14 éves fiú behatolt az egyik szegedi belvárosi intézmény harmadik emeleti irodájába, ahonnan különféle számítógépeket, monitorokat vittek magukkal. A tolvajok, mintegy tíz méter magasan, a szomszédos ház tetejéről léptek át az irodaház lapos tetőzetére. Innen már gyerekjáték volt egy tetőablakon bejutniuk. A rablott holmikat másnap megvételre kínálták az utcán sétáló embereknek. Egy közelben lakó értesítette a rendőrséget, és sikerült a gyerekeket elfogni. Az ellopott eszközök értéke összesen meghaladja az egymilliót.  

– Segítő munkánkban a legnagyobb sikerük a jutalmazási szándékkal adott színházjegyeknek volt. A fiatalok legtöbbje először járt színházban – állítja Tátrai Attila, aki szerint sokuknál pozitív változást tapasztaltak: érdeklődőbbek, a világra nyitottabb emberek lettek, akik szabadidejüket a jövőben bűnözés helyett esetleg művelődéssel fogják eltölteni.

Néhány nappal ezelőtt Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetője lapunknak adott interjújában fejtette ki, hogy a gyermekbűnözés visszaszorítása, illetve hatékonyabb kezelése érdekében a büntethetőségi korhatárt 14 évről 12 évre kellene csökkenteni. A főügyész szerint a fiatalkorúak, tehát a 14 és 18 év közöttiek ellen évente több mint 3500 bírósági eljárás folyik országosan.

Kádár Gábor, a Szegedi Városi Bíróság elnökhelyettese támogathatónak mondta a változtatást, ugyanis a 14 év alatti gyerekek egy részének komoly bűnlajstroma van. Szerinte a gyerekkorú „bűnözőpalánták” jól tudják, hogy a törvény nem büntetheti őket. Kádár Gábor hétéves bírói tapasztalata szerint Szegeden egész családok rendezkedtek be a bűnözésre. „Vannak olyan rétegek, ahol az általános társadalmi felfogással szemben erény a bűnözés” – mondta a bíró.

A WHO független bizottságot állít fel a járvány kezelésének kivizsgálására
Az Egészségügyi Világszervezet arra kíváncsi, hogy miként kezelte a szervezet, valamint a tagállamok kormányai a koronavírus-világjárványt.
Elhunyt az albertville-i olimpia szlalombajnoka
Ötvennégy éves korában elhunyt Finn Christian Jagge, az 1992-es téli olimpia műlesiklóbajnoka.
Kinek a hangjában bízunk meg és miért?
Milyen hangban bíznak a magyarok, ha okoseszközökről van szó? Inkább a nőkében.
A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada
A makikat, az északi simabálnát és a mezei hörcsögöt a kihalástól mindössze egyetlen lépés választja el.
Mégsincs vége a sorozatnak, elkészül A korona hatodik évada
A Netflix közölte, hogy mégis elkészül a hatodik évad a brit királyi család életéről.
Kormányszóvivő: nem zárható ki a járványügyi szabályok szigorítása (videó)
Az Operatív Törzs még csütörtök este tárgyal a kérdésről.