Szeged és környéke

2016.12.16. 13:19

Szinte minden évre jut egy ügyvédbalhé

A legnevesebb ügyvédek ellen indult fegyelmi az elmúlt években Szegeden. Adatvédelmi okok miatt titkos, pontosan hány ellen indult ilyen eljárás, illetve hány jogászt zártak ki a kamarából. A megkérdezett egyik volt szegedi ügyvéd az eltiltása után szeretne visszatérni a szakmába.

K. G. G.

Fegyelmi eljárást indított B. István szegedi sztárügyvéd ellen a Szegedi Ügyvédi Kamara, mert – ahogy írtuk –, az ügyészség gyanúja szerint ő végezte a prostiklánként elhíresült szegedi K. család ingatlanvásárlással kapcsolatos ügyeit. A gyanú szerint a neves jogász az ingatlan adásvételekor nem tett eleget azon törvényi kötelezettségének, hogy be kell jelentenie az olyan szerződéseket, amelyekkel kapcsolatban pénzmosás gyanúja merül fel. 


Nem B. István az első neves helyi jogász, akit komoly ügyben gyanúsít meg az ügyészség az utóbbi években. – A kamara nem tud mást tenni, mint szakmai továbbképzésein különösen nagy hangsúlyt fektet az etikai szabályok ismertetésére – mondta [namelink name="Kertész József"]. A Szegedi Ügyvédi Kamara vezetője adatvédelmi okokból nem árulhatta el, hogy az elmúlt években hány szegedi ügyvéd ellen indult fegyelmi eljárás, illetve végül hány ügyvédet kellett kizárniuk tagjaik közül.


Beszéltünk viszont egy neve elhallgatását kérő szegedi ügyvéddel, aki egykor a kamara fegyelmi bizottságának volt a tagja. – A 2000-es évek elején volt egy szegedi ügyvéd, aki az ügyfele letétbe helyezett 20 millióját elsikkasztotta. A dolog kiderült, de már azelőtt kérte az ügyvédi jegyzékből való törlését, mielőtt kizártuk volna. Végül két év szabadságvesztést kapott felfüggesztve, ami után kérte ismételt felvételét a kamarába, és vissza is vették – mondta forrásunk. 


A legsúlyosabb ügyekről lapunk is rendre beszámolt. H. János egykori szegedi ügyvédet 2012 végén jelentős kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás miatt jogerősen négy és fél év börtönbüntetésre ítélték, és örökre eltiltották hivatala gyakorlásától. A neves szegedi sztárügyvédet, K. Zoltánt befolyással üzérkedés gyanúja miatt vették őrizetbe 2011 őszén, majd több újabb bűncselekménnyel is meggyanúsították. 2014-ben hivatali befolyással való üzérkedés miatt jogerősen két év börtönbüntetésre ítélték K. László egykori ügyvédbojtárt. Tavaly októberben üzletszerűen elkövetett sikkasztás és csalás miatt emelt vádat K. László egykori szegedi ügyvéd ellen az ügyészség. 


– Történt, ami történt, de már túl idős vagyok ahhoz, hogy új szakmát tanuljak ki – mondta lapunknak egy szintén a neve elhallgatását kérő, ügyvédi munkájától eltiltott szegedi ügyvéd. Azt mondta, hogy mivel a büntetése nem tart örökké, szeretne annak letelte után praktizálni. – Szerintem jól is csináltam, amit csináltam – mondta a súlyos büntetőügyben egykor őrizetbe vett férfi. 


– A szegedi kamarából kizárt ügyvédek közül a büntetésük letöltése után többen ügyvédi irodákban helyezkedtek el irodavezetőként. Ugyanazt a munkát csinálják, mint az ügyvédek, csak a hivatalos papírokra az őket alkalmazó ügyvéd pecsétje kerül. Mások pedig felhajtóként dolgoznak tovább. Praktizáló ügyvédeknek ajánlanak be ügyfeleket részesedésért. Nagy probléma a szakmával, hogy igen felhígult. A jog elvégzése után egy mellékhelyiséggel rendelkező megfelelő nagyságú irodában azonnal elkezdhet ügyvédként dolgozni az ember – mondta az egykori fegyelmi bizottsági tag. 


Ha egy ügyvédet bármilyen bűncselekményben meggyanúsítanak, a kamara fegyelmi bizottsága felfüggeszti a fegyelmi eljárást a büntetőeljárás jogerős befejezéséig az ártatlanság vélelme miatt. Ha a jogerős ítélet elmarasztaló, úgy a felfüggesztett ügyvédet a fegyelmi bizottság kizárással is szankcionálhatja, amelynek tíz év az időtartama. Ennek letelte után az ügyvéd – hacsak a bíróság nem tiltotta el örökre – újra kérelmezheti felvételét a kamarába. Hogy újra méltó-e a jogi képviseletre, arról a területileg illetékes ügyvédi kamara elnöksége dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!