Szeged és környéke

2019.08.16. 17:26

Szombaton bemutatót tartanak, hogy megmutassák, mit tanultak egy hét alatt - Népszerű a balástyai lovastábor

Egy hét alatt mindenki megtanulja a lovaglás alapjait a balástyai táborban, ahová gyakorlott lovasok is szép számmal érkeznek az ország minden pontjáról. A 20 hektáros terület és a környék rengeteg lehetőséget ad a tereplovaglásra, ez a legnagyobb vonzereje az egyhetes programnak.

T.K.

Harmincnégy gyerek táborozik a héten Balástyán a Leon Cavallo Lovasklubban. Ez az utolsó turnus, idén összesen hat héten keresztül várták itt a lovaglás szerelmeseit. Akikből akad bőven: volt olyan hét, amikor közel ötvenen nyüzsögtek a 20 hektáros birtokon. Az ország minden részéről érkeznek ide fiatalok, sőt több külföldön élő magyar család is kifejezetten a tábor idejére szervezi a hazalátogatást, hogy részt tudjanak venni a programokon.


– Írországból, Amerikából, Angliából és Svédországból is jönnek hozzánk – sorolta Ferenciné Kinyó Karolina táborvezető. De határokon belülről is többen sokat utaznak ennek a tábornak a kedvéért. Bencsik Hanna és Ferenczi Zsófi például Karcagról jöttek Balástyára. – Otthon is lovagolunk, de azt már megszoktuk, ki akartunk próbálni valami mást is. Nálunk ráadásul kevés tereplovaglásra van lehetőség, az pedig itt adott – mondták.

Kedden késő délelőtt az árnyas fák között gyakoroltak a gyerekek: volt, aki futószáron, más önállóan lovagolt. A legkisebbek a nagyok ölében ülve próbálgatták, milyen élmény egy ilyen hatalmas állatot irányítani. Összesen 15 ló dolgozott, amelyeken folyamatosan váltották egymást a gyerekek. Tulajdonképpen egymást segítették: az idősebbek pesztrálták az ovisokat, a gyakorlottak vezették futószáron a kezdőket.


– A nagy melegben az iskolázást már korán reggel megcsináltuk, hogy ne legyenek a tűző napon a pályán. Most hamarosan elmennek medencézni, délután pedig tereplovaglás és játékos feladatok várnak rájuk – sorolta a programot a táborvezető. Mint mondta, amellett, hogy egy hét alatt mindenki – a 4 és a 16 éves is, még ha itt is ült először lovon – eljut odáig, hogy az ügyességi pályát megcsinálja, megtanulják az állatok gondozását és rengeteg közös programon vesznek részt. Az egyik legnépszerűbb program egyébként az egész napos kirándulás: lóháton bejárják a környéket és az erdőben ebédelnek.

– Öt évvel ezelőtt találtam rá erre a táborra. Tetszettek a programok, kipróbáltam, azóta minden nyáron itt töltök egy hetet, mert sokat tudok tanulni – mesélte László Laura, aki Kunszállásról érkezett. Jövőre talán már saját lovát is elhozza magával, itt ugyanis erre is van lehetőség.


A táborosok szombaton bemutatót tartanak, hogy megmutassák, mit tanultak egy hét alatt. Sok szülő ilyenkor kap kedvet ahhoz, hogy maga is kipróbálja ezt a sportot – ők a jövő héten táborozhatnak majd ugyanitt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!