Szeged és környéke

2009.03.31. 22:20

Szundi, Gyime, Csubi anyó és Namármost

Szeged - Becenevek, de gúnynevek is születnek a szegedi Torony alatt. A városházi képviselőket ezúttal nem Fletóról, hanem a politikusi becenevekről kérdeztük. Csubi anyónak Farkasné Pocsai Blankát hívják, Gyimesi László a veresegyházi asszonykórustól kapta a Gyime nevet.

Gonda Zsuzsanna

Cinga apót és Jofókát köszöntötte József-nap alkalmából Csubi anyó lapunkban, és az ünnepeltek fotójából kitaláltuk: az aláírás Farkasné [namelink name="Pocsai Blanka"] önkormányzati képviselőt rejti, aki férjének és fiának kedveskedett az ünnepen. A különleges becenévről addig a Fidesz-tagok sem tudtak, de a siker osztatlan volt: aznap több SMS-t is kapott tőlük Csubi anyó megszólítással a képviselőnő. Elmondta: a név első fele férjétől származik. Farkas József húszévi házasság alatt mindig másképp szólította, most ez van soron, de hogy miért, arra a családi legendárium nem ad választ. Anyónak fia hívja, hogy figyelmeztesse: fiatalos, laza felfogása idővel ne változzon.

A becenév emberi dolog, megnéztük hát, kinek van még politikusaink között.

Gyimenek szólítják legközelebbi barátai [namelink name="Gyimesi László"]t, a Fidesz szegedi elnökét, ami evidensnek tűnhet vezetéknevéből, de nem ilyen egyszerű az eredet: a Zizi Labor legemlékezetesebb slágeréből, a Honky tonk women refrénjéből származik. Internetes források szerint a refrén különben: ide-ide-ide honky tonk, de a veresegyházi asszonykórus előadásmódja átmenet a magyar és az eredeti Rolling Stones verzió között, így bátran érthető gyime-nek is.

Gyimesi László, alias Gyime.

Gyimesi László, alias Gyime.
Szundi Ildikónak hívják képviselőtársai [namelink name="Szondi Ildikó"]t, utalva arra, hogy időnként elkésik. – Tetszik, aranyos, de nem az alvás miatt kések, ellenkezőleg, éppen a túlpörgés miatt – reagált a szocialista politikusnő, aki tőlünk hallott először becenevéről.

– A becenevek gyakran megmosolyogtatók, mégis kedvesek – mondja Farkasné Pocsai Blanka.

A becézésre a legegyszerűbb megoldás a polgári név kitekerése vagy rövidítése: Pityesz ([namelink name="Pintér Ferenc"]), Solymi ([namelink name="Solymos László"]), Hüvi ([namelink name="Hüvös László"]), Breki ([namelink name="Beck Zoltán"]).

Gúnynevek is születnek a szegedi városházán: például a Namármost, a Mindenféleképp utal az illető felszólalásaiban használt kedvelt szófordulatára.

Pocsai Blanka családjától kapta a Csubi anyót, Szondi Ildikót képviselőtársai nevezték el szundinak. Fotó: Karnok Csaba

Pocsai Blanka családjától kapta a Csubi anyót, Szondi Ildikót képviselőtársai nevezték el szundinak. Fotó: Karnok Csaba
Csak a vodka maradhat

Mihail Gorbacsov 2003-ban megelégelte, hogy engedélye nélkül tésztát és fúrógépeket reklámoznak becenevével, ezért úgy döntött, hogy levédeti a Gorbi nevet. A volt szovjet elnöknek egyedül a német Gorbatschow vodka ellen nem volt kifogása, mivel ez a márkanév még az ő ideje előtt keletkezett – adta hírül annak idején az MTI.

Királyhegyes Öcsije

2006-ban indult Királyhegyesen a polgármesteri székért Kiss Ferenc Öcsi – aki így, becenevével együtt szerepelt a szavazólapon is. Akkor lapunknak elmondta: azért, hogy meg tudják különböztetni a többi királyhegyesi Kiss Ferenctől. Polgármester nem lett, de önkormányzati képviselő igen, ő kapta a jelöltek közül a legtöbb szavazatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!