Szeged és környéke

2019.08.18. 12:31

Támogatást kaphatnak a munkába álló szülők

Csongrád megye - Anyagi segítséget kaphatnak azok a szülők, akik vissza­­térnek a munkaerőpiacra, viszont nem tudják államilag finanszírozott bölcsődébe vinni gyermeküket.

K. A. R.

Havi 40 ezer forint támogatást kaphatnak azok a munká­­ba visszatérő szülők, akik gyer­­meküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el – jelentette be a napokban [namelink name="Bodó Sándor"] foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért fe­­­lelős államtitkár.


A politikus elmondása szerint támogatásban az a szülő ré­­szesülhet, aki 20 hetesnél idő­­sebb gyermeket nevel olyan településen, ahol nincs bölcsődei ellátás, vagy az igénylők száma meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyeket az államilag finanszírozott bölcsődében, ezért a munkavégzés idejére magán-, munkahelyi vagy minibölcsődei szolgáltatást kell igénybe venniük. Fontos tudni, hogy amennyiben a gyermek elhelyezéséért fizetett díj kevesebb mint 40 ezer forint, akkor a támogatás összege a bölcsődei havidíj összegével megegyező lesz, amennyiben pedig meghaladja azt, akkor csak a különbözetet kell a szülőknek fedezni.

Több gyermek után is kérheti a támogatást a szülő az ügyfélkapun keresztül. Fotó: Karnok Csaba

Több gyermek után is kérheti a támogatást a szülő az ügyfélkapun keresztül.

Fotó: Karnok Csaba

Egy szülő akár több gyermek után is kaphat támogatást, az ahhoz kapcsolódó kérelmet pe­­dig a Magyar Államkincstár­hoz kell benyújtani elektronikus formában, a kincstár honlapján kifejezetten erre a programra létrehozott felületen keresztül augusztus 9-étől. A rendelkezésre álló közel 12 milliárd forintos forrásból há­­rom év alatt a program akár 10 ezer kisgyermekes szülőnek is segíthet a munkába való visszatérésben. Az igénylés feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen bankszámlával és ügyfélkapuval.


A támogatás átmeneti segítséget nyújt, csak addig érhető el, amíg kialakítják a családvédelmi akcióterv részeként bejelentett új bölcsődei helyeket. A kormány célja 2022-re 70 ezer férőhely létrehozása. Csongrád megyében egyébként nagy igény mutatkozik újabb férőhelyekre, hiszen so­­kan a várólistákra kerülnek, július végi beszámolónk szerint a tavaly megnyitott ti­­szaszigeti bölcsiben folyamatos a telt ház, dupla annyi jelentkező van, mint amennyit fogadni tudnak, de Makón és Ásotthalmon is hasonló a helyzet. A megyeszékhelyen is bőven szükség lenne még újabb bölcsődékre, június 3-áig 580-an jelentkeztek, ek­­kor még 30 szabad helyük volt, gyorsan beteltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!