Szeged és környéke

2009.06.26. 18:39

Te átadod a helyed a buszon?

Szeged – Intelligencia vagy figyelmesség kérdése, hogy átadjuk-e a helyünket a buszon? Kinek és mikor illene átengedni a székünket a tömegközlekedési eszközökön? Ezzel kapcsolatban vizsgálódtunk a szegedi csúcsforgalomban.

Kószó Helga

– Sokszor előfordul, hogy átadom olyan idősebb embereknek a székem, akik sok csomaggal utaznak, vagy látom, hogy az állóképességük már nem a legjobb – mesélte Kiss Enikő, akivel a 60-as jelzésű autóbuszon utaztunk együtt.

Enikő tapasztalata szerint ha az idősebbek csak pár megállót mennek, akkor nem ülnek le, hacsak nincsenek rosszul. Sőt mentegetőznek, hogy ők már nyugdíjasok, ráérnek – de sajnos ez a ritkább eset, a legtöbb idős ember rendesen hisztizik, ha nem tud leülni, hogy a mai fiatalok így meg úgy – tette hozzá Enikő.

Döntse el ki-ki maga, hogy kinek a hozzáállásával van a gond: a fiatalokéval avagy az idősekével.

A néni ül. És te átadod a helyed a buszon?

A néni ül. És te átadod a helyed a buszon?
Mi magunk is tapasztaltunk hasonló helyzetet. A 90F-es buszon utaztunk a délelőtti órákban, mikor felszállt egy idős asszony elég rendesen felpakolva. Nem alacsony padlós busz volt, így gondoltuk, meg fog szenvedni a néni a felszállással, azonban nem volt időnk gondolkodni sem; minden várakozásunkat felülmúlta a „hölgy". Szinte futva felugrott a busz lépcsőin, és mikor felért, hirtelen mintha kikapcsolt volna a turbó fokozat – átváltott tyúklépésre, és nagy nehezen odaaraszolt egy fiatal fiú mellé. A buszon még rengeteg ülőhely volt, de nem pakolt le sehova, inkább odaállt a srác mellé. Mivel a kamasz látta, hogy még mindig szabad helyek sorakoznak, nem adta át a helyét – erre elkezdte a kamasz lábára pakolni a csomagjait. Miután az összes szatyor a srác lábán kötött ki, megelégelte a kéretlen terhet, és átadta helyét. A néninek sem kellett több, még meg sem várta, hogy kihűljön a srác helye, azonnal lecsapott a felszabadult helyre.

A buszon utazók közül néhányan azt sem tartották lehetetlennek, hogy nemcsak a fiataloknak kell talpra állniuk, hanem egy idősebb ember is átadhatja a helyét.

Emlékezzünk arra a tavalyi esetre, amikor az egyik helyi villamosjáraton egy agresszív járókeretes nyugdíjas fellökött egy fiatal lányt, akinek megrepedt a farcsontja.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!