Szeged és környéke

2015.01.27. 19:06

Teadélután kínai módra

Szeged - Korántsem annyira egyszerű a terítés és a szervírozás, ha kínai teadélutánt tartunk, mint ahogy mi, európaiak megszoktuk.

Kovács Kriszta

A tradicionális teríték alapja egy vastag tálca, amely általában fából, bambuszból vagy valamilyen speciális kőből, például jádéból készül, és a teteje rácsos – ez azért szükséges, hogy a kihűlt vagy nem megfelelő ízű teát beleöntsük. A forró vízzel megtöltött teáskancsóba belekerül a zöld tea levele, majd egy-két perc után pici csészékbe töltik az aromás italt.

A tenyérben kényelmesen tartható csészék alá is gyakran kerül egy méretben arányos, fából vagy kőből készült tálca, a megfelelő mozdulattal kínálva a másik iránti tiszteletet jelképezi.

A Konfuciusz Intézet igazgatójának szenvedélye a tea. fotó: Kuklis István

A Konfuciusz Intézet igazgatójának szenvedélye a tea. fotó: Kuklis István
Cao Hang, az SZTE Konfuciusz Intézetének kínai igazgatója vezetett be bennünket a teázás rejtelmeibe. Cao Hangnak már három évtizede szenvedélye a tea, a tiszta zöld tea a kedvence. A kínai orvoslásban is előszeretettel alkalmazzák, mert ami tiszta, vegyszerektől mentes és természetes alapanyagból készül, az csak jó lehet az emberi szervezet számára – mondta. A zöld tea az antioxidánsok miatt tisztító hatású.

A Konfuciusz Intézet munkatársai a Szegedi Közéleti Kávéházzal közösen a hagyományos kínai módon készített teakülönlegességekről tartottak bemutatót kedden a rektori hivatal dísztermében. A meghívott előadó, [namelink name="Kusai Sándor"], Magyarország volt pekingi nagykövete Kínai álom – Honnan jött és merre tart Kína? címmel tartott előadást a kóstoló mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!