Szeged és környéke

2014.05.27. 21:04

Teret adnak a tehetségnek

Szeged -Adj teret a tehetségnek! – Kis kezek, nagy zeneművek címmel csütörtökön 18 órától a Király- König Péter Zeneiskola növendékei koncerteznek a szimfonikusokkal a kisszínházban.

Hollósi Zsolt

– Apukám hegedült, így négyévesen én is ezt a hangszert választottam. Nem bántam meg, mert nagyon kifejezően lehet rajta játszani. A hegedű kicsit hasonlít az emberi hangra, amikor játszom, olyan, mintha énekelnék. Mozart és Debussy a kedvenc komponistám. Szerencsére az iskolám is támogat, elfogadják, hogy péntekenként Pestre kell járnom – mondja az Adj teret a tehetségnek! címmel meghirdetett kisszínházi koncert egyik szólistája, a 11 éves [namelink name="Kovács Sára"]. A Béke Utcai Általános Iskola hatodikos tanulója Kaposvárott kezdett hegedülni, amikor családjával Szegedre költözött, a Király-König Péter Zeneiskolában Gabnai Saroltánál folytatta.

Kovács Sára tanárával, Gabnai Saroltával a zeneiskolai órán. Fotó: Frank Yvette

Kovács Sára tanárával, Gabnai Saroltával a zeneiskolai órán. Fotó: Frank Yvette

Kis kezek, nagy zeneművek

A színház direktora, [namelink name="Gyüdi Sándor"] – aki a szimfonikusok művészeti vezetőjeként mint karmester is szerepet vállal a csütörtöki koncerten – és a zenekar igazgatója, Lukácsházi Győző is – aki a műsort vezeti – fontosnak tartja a tehetséges muzsikusnövendékek támogatását. A két nemzeti kategóriába sorolt intézmény összefogásával jön létre a hangverseny, amelyen a Király-König Péter Zeneiskola legtehetségesebb növendékei – [namelink name="Balázs-Piri Soma"] (zongora), [namelink name="Kovács Sára"], [namelink name="Sztathatosz Sebestyén"] (hegedű) és [namelink name="Balázs Péter"] (klarinét) – lépnek fel szólistaként. A zeneiskola vonószenekara is muzsikál. A műsoron: Bériot, Bizet, Haydn, Mozart és Weber művei.
– Saci három éve a növendékem, hatalmas iramban fejlő-
dik, gyorsan tudunk haladni, öröm vele együtt hegedülni. Nagy terveink vannak: jövőre elmenne felvételizni a Zeneakadémia előkészítő tagozatára. Zenei táborokba, mesterkurzusokra viszem, hogy ne csak tőlem tanuljon. Nem játszott még szimfonikus zenekarral, de ez az álma, mert hegedűművész szeretne lenni. Szólistaként majd rendszeresen ki kell állnia a zenekar elé, jobb minél hamarabb elkezdeni. Zenekarral játszani varázslatos élmény, sokkal összetettebb, komplexebb, mint zongorakísérettel – hangsúlyozza [namelink name="Gabnai Sarolta"], aki növendékével a belga zeneszerző és hegedűművész, Charles Auguste de Bériot egyik virtuóz darabját választotta a koncertre. Saci tavaly a szombathelyi Országos Koncz János Hegedűversenyen II. díjat nyert vele. A hegedűtanárnőnek egyébként húsz növendéke van, azt mondja, közülük 5-6 különösen tehetséges. Egykori tanítványa, a szegedi [namelink name="Várkonyi Zsófia"] sikeres diplomakoncertje után a napokban kapott művészdiplomát a Zeneakadémián.

– A tehetségkutató show- műsorokban gyakran felszínes tudással is nagy sikert lehet elérni. A mi játékunk elmélyült munkát, komoly felkészülést igényel, ezáltal felemelő, nemes produkciót tudnak létrehozni a gyerekek. Növendékeink briliáns, virtuóz darabokkal készülnek a kisszínházi zenekaros bemutatkozásra – ajánlja a koncertet Gabnai Sarolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!