Szeged és környéke

2012.01.20. 20:56

Terrorelhárítás: senki sem beszélhet az etióp merényletről!

Szeged - Nyilatkozatstopot rendelt el a Terrorelhárítási Központ az Etiópiában történt fegyveres támadás szegedi áldozatai és túlélői hozzátartozóinak. (Az MTI a hétvégén egy kenyeai kórházi képet közölt.) Információink szerint a szerencsétlenül járt kutatók péntek megérkeztek Budapestre.

Munkatársunktól

Teljes nyilatkozatstopot rendelt el a Terrorelhárítási Központ (TEK) az Etiópia északkeleti részén történt szegedi kutatókat ért halálos terrortámadás ügyében az érintetteknek és hozzátartozóiknak.

Megírtuk: kedd hajnalban az Erta Ale vulkán közelében támadtak fegyveres terroristák egy szabadságát töltő és kutató nemzetközi csoportra. Két német és egy osztrák állampolgáron kívül életét vesztette a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás geográfus és Szabad Gábor bőrgyógyász. Súlyosan megsérült [namelink name="Vizler Csaba"], az MTA SZBK főmunkatársa is. A természeti földrajzi és geoinformatikai tanszék munkatársa, [namelink name="Puskás Irén"] és férje, az MTA SZBK-n dolgozó [namelink name="Winter Zoltán "]órákig bujkált a támadók elől. A holttesteket végül Puskás Irén azonosította. Az oktatóval a tanszék vezetője, [namelink name="Mezősi Gábor"] többször próbálta felvenni a kapcsolatot, sikertelenül. Puskás Irén édesapja telefonon már beszélt a lányával.

Péntek kora délután Kairóból hozták Budapestre az etiópiai terrortámadás túlélőit. Fotó: MTI

Péntek kora délután Kairóból hozták Budapestre az etiópiai terrortámadás túlélőit.
Fotó: MTI

Pénteken lapunknak nem akart nyilatkozni. Csütörtökön még arról számolt be az egyik bulvárújságnak, hogy nemcsak a turisták táborát támadták meg, hanem egy egész falut lemészároltak a terroristák. A házaspár éjjel 1-től délelőtt 11-ig bujkált a sziklák hasadékai között. Végül Winter Zoltán tudott segítséget hívni telefonon, miután mobilja GPS-üzemmódjával meg tudta határozni a tartózkodási helyük pontos koordinátáit. Egy német harci helikopter mentette ki, majd szállította őket egy katonai támaszpontra. A miniszterelnök szóvivője még csütörtökön kijelentette: a támadás túlélőit pénteken Magyarországra hozzák. Külföldi híradós felvételeken látni is lehetett a szegedieket, amint a megtámadott más nemzetbeli turistákkal együtt komoly katonai kíséret mellett egy mikrobuszba szállnak be.

A Terrorelhárítási Központban csütörtök délután beszéltek az egyik elhunyt, [namelink name="Szabad Gábor"] bőrgyógyász hozzátartozóival. Édesapja lapunknak elmondta: a TEK azt kérte tőlük, hogy a történtekről senkinek ne beszéljenek. – Ehhez tartjuk magunkat – mondta [namelink name="Szabad János"], egyetemi tanár. A TEK-ben tegnap még azt sem árulták el, a három túlélő közül hányan érkeznek haza, és valóban pénteken utaztak-e. A magyarok tegnap megérkeztek Budapestre, ám a repülőtérről egyből a Terrorelhárítási Központba szállították őket: a három kutató hétfőn érkezhet vissza Szegedre.

Bruno Van den Bossche sebesült belga utazásszervező és túravezető a kenyai főváros, egyik kórházában fekszik január 20-án. A 47 éves férfit megverték és meglőtték azok a fegyveresek, akik megöltek a k

Bruno Van den Bossche sebesült belga túravezető a kenyai főváros egyik kórházában január 20-án. A 47 éves férfit megverték és meglőtték azok a fegyveresek, akik megöltek a két szegedi egyetemi oktatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!