Szeged és környéke

2007.12.02. 11:47

Titóval egy asztalnál Nagybecskereken

Nagybecskerek - A darabjaira hullott Jugoszlávia néhai elnöke, Joszip Broz Tito nagyon szerette a hasát. Szerbiában, a bánáti részen, Nagybecskereken felidézték a múltat és egy hétig főzték a partizánvezér kedvenc ételeit. Tito a recepteket a világhírességektől kapta ajándékba.

Cs. Gát László

Megidézték a nagybecskereki (zrenjanini) Regata étteremben a régi Jugoszlávia néhai elnökét, Joszip Broz Titót. A bánáti város kisvendéglőjében minden a legendás elnökre emlékeztetett. A falakra az 1980-ban elhunyt Tito arcképeit helyezték ki, a hangszórókból pedig a hetvenes évek jugoszláv aranykorának megteremtőjét éltető táncdalok és mozgalmi indulók szóltak.

Az étterem gazdája, Vojin Bacvanski úgy döntött, a nagyközönséggel is megismerteti mindazokat az ínyencségeket, amelyeket Jugoszlávia első számú vezetőjének és a világ különböző tájairól rendszeresen hozzá látogató elegáns vendégeknek készítettek a „jugó" szakácsok.

Szerda Mate (szemben) és barátai elégedetten koccintanak a titói falatozás előtt.
Fotó: Karnok Csaba

Kocsoban Attila, az egyik szakács figyelmünkbe ajánlja a néhai amerikai first lady, Jaqueline Kennedy receptjét, a libamájjal töltött gombafejeket.

- Fenséges előétel és gyorsan elkészíthető. A megpirított libamájat apróra törjük, sóval, borssal és konyakkal összekeverjük. A kivájt nyers gombafejeket a libamájjal megtöltjük és tizenöt percig sütjük - magyarázza a muzslai, magyar anyanyelvű fiatalember. Hozzáteszi: figyeljem csak meg, Tito ételeinek nagy része konyakot tartalmaz. Sztálinnal 1944-ben háború közben egyszerű sült csirkét ettek, amit rozmaringgal megszórtak és konyakkal nyakon öntöttek - anekdotázik Attila.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a Vasárnapi Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!