Szeged és környéke

2014.12.12. 21:28

Tízezrekbe kerülhet a vizsgaidőszak

Szeged - Súlyos pénzekbe kerülhet az egyetemistáknak a héten kezdődött vizsgaidőszak. Egyes szakirodalmakból csak néhány példány jut több száz diákra. Megvásárolni nem tudnak minden könyvet, így marad a fénymásolás. De mégis mennyiért?

Munkatársunktól

– Sokszor kell olyan köteteket használnunk, amelyekből csak egy-egy tanulmányt ad fel az oktató. Először mindig a könyvtárban keresem őket, ha már nem találom, akkor megnézem, hogy nem adta-e le valamelyik csoporttársam az egyik fénymásolóban. Sajnos sokszor van erre példa, így előfordult már, hogy extrém összegeket költöttem fénymásolásra. Ami fent van az interneten, inkább ott olvasom el. Nem szeretem, de legalább költségkímélő – mondta [namelink name="Janzsó Nóra"], akinek magyar szakos hallgatóként rengeteget kell olvasnia.

Hozzátette: nagy luxus lenne minden könyvet megvásárolni, még jegyzettámogatással is. Az államilag finanszírozott formában tanuló hallgatóknak minden szemeszterben jár 6500 forint jegyzettámogatás, de ez nem elég arra, hogy minden könyvet beszerezzenek.

Téli leállás december 24-től

Téli leállást tartanak az SZTE nem betegellátással foglalkozó épületeiben december 24-től január 4-ig. Január 5-étől folytatódik a munka, illetve a vizsgaidőszak az egyetemen. Szabó Gábor rektortól megtudtuk, a téli szabadságot márciusban a szenátusi ülés határozta el. Ilyenkor a munkáltató él azzal a jogával, hogy a dolgozók szabadságának egy részéről rendelkezhet, mikor vegyék azt ki. A szünet az utóbbi évek tapasztalatai alapján nagyjából 120-140 millió forintos megtakarítást jelent az energiaköltségekben, de egy kemény télen akár 180 millió forintot is megspórolhat az universitas.


– Jelenleg nagyjából 50 oktató jegyzete van nálunk, főleg a bölcsészettudományi karról. Megbíznak bennünk, ezért merik itt hagyni, hogy a hallgatók számára elérhető legyen. Teljes könyveket természetesen nem fénymásolhatunk, de 1-1 fejezetet vagy előadásanyagot igen. Arra is sokszor van példa, hogy hallgatók hoznak jegyzetet. Beszkenneljük a füzetüket, így a csoporttársaiknak azt nyomtatjuk ki. Ennek az is az előnye, hogy minden nyomat ugyanolyan jó minőségű lesz – mesélte [namelink name="Orlik Ilona"], a Nemestakács utcai fénymásoló tulajdonosa, aki beszélgetésünkkor is épp egy hallgató órai jegyzeteit fénymásolta.

Nagyüzem a fénymásolóknál. A Nemes takács utcában épp egy hallgató jegyzeteit másolják. Fotó: Kuklis István

Nagyüzem a fénymásolóknál. A Nemes takács utcában épp egy hallgató jegyzeteit másolják. Fotó: Kuklis István
Keveházi Katalint, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatóját az egyes könyvekre, szakirodalmakra való igény felméréséről kérdeztük. Elmondta, hogy a dokumentumvásárlásokat a feladatok és felhasználóik, illetve a költségvetés határozza meg. A könyvtárban szakreferensi rendszer működik. A szakreferensek egy-egy terület szakértő könyvtárosai, akik kapcsolatban vannak a terület oktatóival, kutatóival.

Segítőkész oktatók és digitalizálás

– Az én óráimon sokszor van olyan szöveg, ami korlátozott példányszámban érhető el. Ezeknek igyekszem utánajárni és digitalizálni. Ezután feltöltöm az egyetemi rendszerbe, de ez állományvédelmi, szerzői jogi kérdéseket is felvet, így én is csak könyvrészleteket, tanulmányokat tehetek fel, egész kötetet semmiképpen – mondja Kovács Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tanársegédje. Elmondta, hogy néha a hallgatókkal is kritikusnak kell lenni, mert a nem kölcsönözhető könyvek és a helyben olvasható folyóiratok mellé nem ülnek le. Egyszerűen úgy tesznek, mintha azok a tételek nem is léteznének, amikhez ezek szükségesek.


– Ők tájékozottak az ott folyó képzésekkel, létszámokkal kapcsolatban, illetve hozzájuk futnak be a beszerzési igények is. Azt, hogy pontosan mit szerzünk be, és hány példányban, végső soron ők határozzák meg. Az egyes karok minden évben meghatározott kereten belül tehetnek javaslatot tankönyvek, szakirodalom, online források beszerzésére, illetve egy-egy pályázat vagy egyéb forrás esetén maguk is vásárolnak – hangsúlyozza [namelink name="Keveházi Katalin"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!