Szeged és környéke

2019.02.11. 15:22

Több az IQ-ja mint 60, mégis fogyatékosnak minősítették - Folytatódott a vásárhelyi elmeorvosnő pere

Szeged, Hódmezővásárhely - A felvett pénz felét kell kifizetnie annak a férfinek, akinek egy hódmezővásárhelyi ideg- és elmeorvos állított ki hamis igazolást, ami alapján fogyatékosnak minősítették. A férfit társtettesként elkövetett csalás miatt ítélte el a Szegedi Járásbíróság hétfőn.

Suki Zoltán

Három éve robbant ki az az ügy, amelyiknek az elsőrendű vádlottja egy korábban Hódmezővásárhelyen dolgozó ideg- és elmegyógyász. A 67 éves orvosnőt azzal vádolják, hogy 2001 szeptemberétől 2010 decemberéig több olyan hamis orvosi igazolást állított ki, amelyek alapján az embereket fogyatékosnak minősítették, tehát pénzt kaptak az államtól. Összesen majdnem százmillió forint kárt okoztak ezzel.


A nővel együtt összesen 51 vádlottja van az ügynek, hétfőn a 18-ad rendűt ítélte el jogerősen a Szegedi Járásbíróság. A tárgyaláson kiderült, hogy a férfi egy olyan igazolást kapott, amiben azt írta a doktornő, hogy 60 pont alatti az intelligenciaszintje. Ezzel a papírral a háziorvoshoz ment, aki kiállította a fogyatékossági támogatás igényléséhez szükséges beutalót. Ezután elkezdték neki küldeni havonta a fogyatékossági támogatást. A lebukásáig összesen csaknem 630 ezer forintot vett fel.


A tárgyaláson részt vett a Magyar Államkincstár munkatársa is, aki alkut ajánlott. Azt mondta, hogy elég, ha a férfi a felvett pénz felét fizeti vissza, azt is részletekben.


Ez egyébként máshogy nem is nagyon menne, mert a vádlott élettársával hét gyermeket nevel. Élettársa nem dolgozik, ő pedig havi 130-140 ezer forintot visz haza.


A Szegedi Járásbíróság végül társtettesként elkövetett csalás miatt ítélte el. Ezért 315 ezer forintot kell visszafizetnie, 20 ezer forintos havi részletekben, ki kell fizetnie több mint 40 ezer forint perköltséget is, és 48 órát közmunkával kell töltenie. Az ítélet jogerős.


Összesen 96 millió forint kárt okozott az államnak e költségvetési csalás, amelynek kivizsgálása 2015 áprilisában kezdődött. 51 vádlott ellen folyik az eljárás. Az elsőrendű az ideg-elmegyógyász L. E., aki az ügyészség szerint 2001-től tíz éven át állított ki hazug tartalmú igazolásokat, amelyekkel fogyatékossági támogatást igényeltek olyan emberek, akiknek ez nem járt volna. Így akik papíron mentálisan retardáltak, nagyon alacsony intelligencia-hányadossal bírtak, nem tudtak írni-olvasni, magukról gondoskodni, a valóságban több esetben jogosítvánnyal rendelkező, épkézláb emberek, köztük akad vállalkozó is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!