Szeged és környéke

2008.08.20. 22:47

Több mint tízezren ünnepeltek Ópusztaszeren

Ópusztaszer - Ostorpattogás, lónyerítés, feszülő dobok és íjak közepette több mint tízezren ünnepelték tegnap az államalapítás ünnepét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

R. Tóth Gábor

„Magyarnak lenni jó" – olvastuk tegnap az ősi magyar rovásírással írt sorokat egy nő pólóján az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Sokan gondolhatták még így: több mint tízezren töltötték itt az államalapítás ünnepét. A parkolóban rengeteg autót, buszt láttunk, újszentivániakkal és domaszékiekkel, kiskunfélegyháziakkal és budapestiekkel egyaránt találkoztunk. Sőt kínaiakkal és németekkel is: Sebastian és Klara például a szögedi tanyát és a skanzent járta be. Mikor angolul bemutattuk nekik a csodált kerekes kutat, Klara kérdően ránk nézett: „ezt lehet mozgatni"?

Ha szuvenírt akartak, vásárolhattak a magyar címeres pólóból négyezerért vagy éppen Császár Tibor fafaragó hintalovából. Egy sima gulyásért 700, a marhapörköltért tarhonyával 1300 forintot fizethettek, majd íjászkodhattak, és megnézhették a lovasbemutatókat is, például a nomádok haditornáját.

Martonyi János (balra) az ünnep szónokaként hangsúlyozta, hogy Szent István hozta létre nemzeti létünk alapját, táborhelyből hazát teremtett. Fotó: Schmidt Andrea

Martonyi János (balra) az ünnep szónokaként hangsúlyozta, hogy Szent István hozta létre nemzeti létünk alapját, táborhelyből hazát teremtett. Fotó: Schmidt Andrea
– Köszönöm, hogy megtanított sírni – énekelte sírva vigadva 3 férfi egy sátorban, a Független Kisgazdapárt molinója előtt, előttük egy fiatalember sétált el, akinek tüsi haját hátul Koppányéhoz hasonló varkocs díszítette.

Biztosan átéléssel nézte a Feszty-körképet: a rotundába ugyanis tegnap, napkeltétől napnyugtáig – előzetes regisztrációval – ingyen lehetett bejutni (ez végül 3400 embernek sikerült). Kincses Boglárka, testvére, Katus és édesanyjuk, Kincsesné Kis Ágnes egy hete iratkozott fel, ki nem hagyták volna, holott már vagy hatszor látták. A nagyszülők, Kerekes László és felesége viszont most először. – Csodálatos, olyan élethű – lelkendezett Kerekes Lászlóné. Programfüzettel a kezükben ígérték: mindent megnéznek, csak az esti tűzijátékra érnek haza Szegedre.

Családi programnak is jó volt az ópusztaszeri ünnep. Fotó: Schmidt Andrea

Családi programnak is jó volt az ópusztaszeri ünnep.
Fotó: Schmidt Andrea

A Pavane Táncegyüttes dobjainak üteme, az erdőből pedig lónyerítés, ostorpattogás vezette fel az ünnepséget. Az Árpád-emlékmű előtt Martonyi János, az Orbán-kormány külügyminisztere kiemelte: Szent István hozta létre nemzeti létünk alapját, táborhelyből hazát teremtett. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke pedig úgy fogalmazott: „a magyarság sikeres, nagy eredményeket felvonultató, boldog nemzet lehet". Beszédet mondott Tőkés László Királyhágó-melléki református püspök is, az új kenyeret Kiss-Rigó László megyés püspök szentelte meg, s Makra József, Ópusztaszer polgármestere szegte meg.

Alkotói díjak

A megye átadta alkotói díjait: elismerésben részesült Dönczi András fafaragó-műbútorasztalos, Kaba Gábor, Zsombolya polgármestere, Kartal József, Röszke korábbi plébánosa és Sziklay Sándor szentesi festőművész is. A közösségi alkotói díjat a Mátó Mátyás karnagy vezette, csanádpalotai Dér István Általános Iskola fúvószenekara vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!