Szeged és környéke

2012.11.22. 19:43

Több száz falfirka rontja az utcaképet

127-nél adtuk fel a falfirkák számolását a szegedi Boldogasszony sugárúton. Hosszú ideje csúfítják ezt a környéket, mára szinte minden házfalon.

Munkatársunktól

– Hiába mossuk le, egy nap múlva megint ott éktelenkedik – mondta egy neve elhallgatását kérő közös képviselő a Boldogasszony sugárúton. Szeged egyik legforgalmasabb utcája évek óta hemzseg a falfirkáktól, de mára szinte minden házfalra fújtak valamit festékszóróval.

Megpróbáltuk megszámolni a Hősök kapujától kezdődően az úgynevezett tagek számát, valahol a Batthyány utca sarkánál adtuk fel, idáig 127-et jegyeztünk. Összesen több száz, de akár több ezer falfirka is lehet a házakon. Ennél a saroknál találkoztunk az egyik legextrémebb esettel: valaki egy vélhetően rosszul működő redőnyre fújta fel bandája, vagy saját nevét, az „SRF"-et. Egy utcában lakó szerint nem tehetnek semmit: az IKV hiába tisztítja le a falat, nem telik el két nap, visszakerülnek a firkák. Mára annyira elszemtelenedtek a rongálók, hogy már napközben is látni őket, nemcsak esténként.

Falfirkák borítják a Boldogasszony sugárúti házakat. Fotó: Karnok Csaba

Falfirkák borítják a Boldogasszony sugárúti házakat. Fotó: Karnok Csaba

– Egyszer majdnem fülön csíptem egy fiatal fiút, de elszaladt előlem – mesélte a közös képviselő, aki évek óta harcol a látvány ellen, eredménytelenül.

Műgyanta. – A Kárász utcai házak falát tudomásom szerint 3 méterig műgyanta alapú graffitivédelemmel látták el, ami megkönnyíti a firka eltávolítását. Más utcákban ilyen összefüggő védelem nincs – tudtuk meg Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatójától.

Tag. A sok tag a házfalakon mind egymásnak üzen, általában az alkotó vagy a csapat neve, szignója által. Az számít elismertnek, aki a legtöbb és legmerészebb helyen hagyja a kézjegyét. Annyit üzennek vele, hogy „itt jártam".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!