Szeged és környéke

2016.11.09. 07:30

Tünet nélkül átvészelhetik a madárinfluenzát a vadon élő szárnyasok

Létezik ugyan vakcina a madárinfluenza ellen, de az szájon át adható, és az Európai Unióban nem engedélyezett - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Kovács Erika

Hétfőn arról érdeklődtünk, hogy a madárinfluenza, amely a múlt héten Tótkomlóson ütötte fel a fejét, esetleg a vadon élő madarakat érinti-e. Tótkomlóstól néhány kilométerre, Kardoskút-Fehértónál és környékén ugyanis jelenleg is több ezer daru tanyáz.


Megkeresésünkre a Nébih tegnap azt válaszolta, a vadon élő madarak általában kevésbé fogékonyak a madárinfluenzára. A fertőzésük akár tünetmentes is lehet, általában egyik csapat kapja el a másiktól. A baromfiállományok megbetegedése azonban gyakran a vadmadarakra vezethető vissza.


A madárinfluenza felderítésére az állategészségügyi hatóság mintavételi rendszert működtet. Ebbe beletartozik a vadmadarakból származó mintavétel is, ami többnyire az elhullottan talált madarak laboratóriumi vizsgálatát jelenti. Eddig nem érkezett a Nébihhez olyan jelzés, hogy vadmadarak nagy számban pusztultak volna el.


Miután fény derült a tótkomlósi madárinfluenzára, az országos főállatorvos Magyarország teljes területén elrendelte a baromfik zárt takarmányozását. Ez azt jelenti, hogy a baromfitartó gazdaságokban teljesen zárt, fedett helyen kell etetni és itatni a szárnyasokat. A takarmányt is zárt helyen kell tartani, úgy, hogy más fajú állat ne férjen hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!