Szeged és környéke

2014.05.21. 20:27

Ujhelyi: Hazaáruló, aki uniós zászlót éget

Szeged - Ujhelyi István az egyetlen Csongrád megyei politikus, akinek esélye van bekerülni az Európai Parlamentbe a vasárnapi választáson. Az MSZP listájának második helyén álló képviselőjelölt sört csapol, B középben kiabál, és megvédi a magyar akácot.

R. Tóth Gábor

– Arra számítottam, hangja sem lesz a Pick Szeged hétvégi kupagyőzelme után.

– Kért egy interjút egy rádió a napokban, de amint megszólaltam, mondták, térjünk vissza rá később. Egy szó sem jött ki a torkomon. Végigüvöltöttem a két berlini meccset a B középben.

– Berlinben más is történt: a bulvársajtó szerint sört csapolt egy kocsmában. Hogyan teljesített?

– Úgy akartam beszélgetni a vendégekkel, hogy ne tudják, ki vagyok. Megismerkedtem magyar asztalossal, agrármérnökkel – legtöbbjük a berlini éjszakában mosogat. Kortársaink nagy része már nincs itthon. Ez katasztrófa. A nagymamának, aki nem látja az unokáját, a gazdaságnak, az egészségügynek. 600 ezer ember hiányzik innen. Meg akarom teremteni a kinti magyar közösség képviseletét Brüsszel és Budapest felé.

Magyar érdekek

– Sokan azt tartják: aki nem akar Magyarországon élni, ne szóljon bele, mi történik idehaza.

– Muszáj, hogy érezzék: az ország hazavárja őket. [namelink name="Orbán Viktor"] téved, amikor azt mondja, kalandvágyból mentek el. Romokban a magyar társadalom, egy fiatal szinte el sem tud képzelni boldog családi jövőt. Európai forrásokat kell felhasználni az itthoni munkahelyteremtésre. Tavasszal elindult az Ifjúsági Garancia Program az Unióban. Mit hallott erről a közvélemény? Semmit. Orbán Viktor nem vezette be, nem veszi komolyan, pedig európai pénzből minden 25 év alatti fiatalnak teljes foglalkoztatást lehetne biztosítani. Mi ennél fontosabb? A pálinka meg az akác?

Ujhelyi István: Szegedi balátlövő leszek Brüsszelben. Fotó: Frank Yvette

Ujhelyi István: Szegedi balátlövő leszek Brüsszelben. Fotó: Frank Yvette


– Azért megvédi majd az akácot meg a pálinkát Brüsszelben?

– Igen. De az Unió egyiket sem akarja bántani, csak a szabályok betartását kéri. Orbán Viktor jegyzi azt a néhány éves kormányrendeletet, amely az akácfa halálos ítéletét tartalmazza. Magyar érdekeket megyek képviselni. Ha közös hangot találunk a fideszes kollégákkal, akkor a magyar nemzet érdekeit szolgáló javaslataiknak első támogatója leszek. De ne várják el tőlem, hogy az Orbán-rendszert védjem. A magyar érdekek ritkán egyeznek az Orbán-rendszer érdekével.

– Pedig kapott jó tanácsot Pelczné Gáll Ildikótól, a Fidesz–KDNP európai parlamenti listavezetőjétől: ne bólogatni menjen Brüsszelbe, hanem küzdeni.

– Az nem tárgyalópartner, aki kérdezés nélkül lefejeli a másikat. Miközben a kezünkkel verjük az asztalt a forrásokért – az elmúlt 7 évben a beruházások 90 százaléka uniós forrásból valósult meg Magyarországon. Tudom, hogy a propagandagépezet rám süti majd, hogy hazaáruló vagyok. Pedig az a hazaáruló, aki uniós zászlót éget, aki leköpi a vajdasági magyarok vezetőjét, és aki nemzeti érdekeket kockáztatva saját politikai szempontjait követve jár el.

Nem költözik

– Mi látszik majd a munkájából itthon?

– Nem költözöm Brüsszelbe. A családi kupaktanács úgy döntött: maradunk Szőregen. Hétfő hajnalban megyek Brüsszelbe, szerda éjjel-csütörtök reggel itthon vagyok. Szeged közéletében is jelen leszek.

– Mit nyer ezzel a választó?

– Szegeden 290 milliárd forint uniós forrást építettünk be, a város, az egyetem, a gazdasági szereplők. Szegedi balátlövő leszek Brüsszelben. Nem a kormánytól függünk már, hanem az EU-tól.

– Ezt az uniós források felhasználását felügyelő Miniszterelnökséggel is megbeszélte?

– Szegednek a következő fejlesztési ciklusban 32 milliárd forint félre van téve. Ehhez a kormánynak nincs köze. Brüsszellel kell egyeztetni. Épül az ELI, amely meghatározza Szeged következő 50 évét. A lobbistája leszek Brüsszelben. Itt nemcsak a tudósokról van szó, hanem az őket szállító taxisról, a fodrászukról, a kávézókról.

– Megyénk sokszínű, térségenként más lehetőségekkel. Mit ígér a Szegeden kívül élőknek?

– Fogadóórákat fogok tartani például Makón, Szentesen. A szegedi tudásközpont és a megye mezőgazdaságára alapuló élelmiszeripar, feldolgozóipar hozhat sikert, munkahelyet az országnak. [namelink name="Botka László"] polgármesterrel abban maradtunk: ő helyben, én Brüsszelben képviselem Szeged érdekeit. De partnere leszek a szentesi, a vásárhelyi polgármesternek is.

Kifarolni a zsákutcából

– Mi lesz kínai kapcsolataival?

– Kiemelt célom, hogy a Kína–Európa delegációban dolgozzak. Ez hazánknak is gyümölcsöző lesz. Amint az államhatárt átlépem, nem a Magyar Szocialista Pártot képviselem, hanem az országot.

– 12 év parlamenti munka után vált. Az MSZP helyzete miatt?

– Az európai intézményrendszer a következő évtizedekben egyre hangsúlyosabb lesz. Brüsszel már nem kádertemető. De azt is bejelentettem: az őszi tisztújítás után a párt tisztségviselője szeretnék lenni. A magyar baloldal zsákutcába került. Ki kell farolni, és másfelé kell elindulni. A megújításban részt akarok venni. Vissza kell találnunk az emberekhez, meg kell őket hallgatni, érintkezni velük.

– A megújulásból egyelőre csak a pártvezetésből, a parlamentből kiszoruló régiek visszatérési kísérletét látni.

– A több ciklust végigdolgozó csapatnak nem visszatérési szándéka van. Az életösztönük súgja azt: rossz irányba halad a baloldal. Megkongatják a vészharangot.

– Mire számít a vasárnapi választáson?

– A Jobbik számára második forduló az EP-voksolás. A mi támogatóinknak is érezniük kell, mekkora súlya van a választásnak. Európa és Magyarország jövője a tét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!