Szeged és környéke

2007.06.10. 16:19

Ujjnyi por az életmentő műszereken

Folyamatosan dolgoznak a munkások a szegedi Traumatológiai Klinika Baleseti Sebészeti Ambulanciáján. Miközben folyamatosan gyógyítanak, pontosabban gyógyítani próbálnak az orvosok. A betegek nem a folyosón, hanem az aulában ülnek. De mindez keddre állítólag megszűnik. akkor lesz elvileg a hivatalos átadó.

Garai Szakács László

Az utcáról is jól hallható, dolgos, szorgos mesteremberek dolgoznak a traumatológiai klinika balesetei sebészeti ambulanciáján. A kalapálás, a csempevágó utánozhatatlan, éles hangja miatt egy kicsit hangosabban kell beszélgetni, a máskor megszokott intim suttogással most nem érdemes próbálkozni. Ahogy a gyógyítással sem lenne érdemes próbálkozni, ám az orvosok és ápolók mégis megpróbálják a lehetetlent. Szerda óta dolgoznak ismét a felújítás alatt álló épületrészekben. A munkálatoknak a tervek szerint ma be kellett volna fejeződni, de a munkásoknak keddig adtak határidőt. De az is lehet, hogy csak szerdán fejezik be a kopácsolást, mondják az ambulancián dolgozók.
Az állapotok mindenesetre elgondolkoztatóak: az életmentő készülékeken ujjnyi vastag a por, a felújítás miatt a gipszelő gyakorlatilag folyosóként működik, ahol a festők éppúgy átjárnak, mint a beteghordók – gyógyítás közben is.

A vadonatúj járólapok egytől egyig balesetveszélyesek, biztonsággal kis túlzással csak korcsolyával vagy hólánccal lehet rajtuk közlekedni. Az egyik munkás azt mondja, az épület túloldalán is hasonló lapokat raktak le, de az valamiért nem ennyire csúszós. Miközben erről beszélgetünk a kölcsönös tűrőképesség is szóba kerül. – Megértem az orvosokat, hogy mérgesek ránk, de mi nem tehetünk róla, muszáj megcsinálnunk, köt minket a keddi határidő – mondta a középkorú burkoló, aki a nevét azonban az orvosokhoz és nővérekhez hasonlóan nem akarta elárulni.

Az ambulancia személyzete azonban mégsem ezen, hanem a betegek hozzáállásán csodálkozik a legjobban. Egytől egyig szó nélkül tűrik az áldatlan állapotokat. A kezelőben – ahol egyébként nincsen légkondicionáló berendezés, és nyaranta egész délután betűz a nap a szúnyoghálótlan ablakokon át – egymás mellett, paravánokkal elválasztott ágyakon vizsgálják a betegeket, a személyiségi jogokról talán jobb nem is beszélni.

Az ott dolgozók azt sem értik, miért nem egyeztettek a klinika vezetői a II-es kórház illetékeseivel arról, hogy legalább a mostani hétvégi ügyeletet elcseréljék, hiszen akkor a munkások is jobban tudtak volna haladni, a műszereket elpakolhatták volna, s azok nem lennének veszélyben, és a betegeket is méltóképpen el tudták volna látni.

Európa itt épül, hirdette az ambulancia lengőajtóján egy plakát. Kár, hogy így.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!