Szeged és környéke

2019.02.03. 18:45

Újra pusztulnak a halak Újszegeden a Holt-Maroson, de még nem tudni, miért

Olvasónk jelezte vasárnap, hogy büdös vizet, haltetemeket talált reggel: utánajártunk. A héten mintát vesznek a vízből.

Munkatársunktól

E-mailben jelezték lapunknak vasárnap, hogy a Holt-Maros Bérkert utcai átjárójának közelében nagyon büdös a víz, és furcsán fekete a színe, a vízen pedig kisebb-nagyobb haltetemek himbálóznak.


Amikor délután a helyszínre értünk, a bűz már nem érződött, de a döglött halak ott voltak: tíz, nagy testű amurt számoltunk össze, a tetemek a vízen lebegtek.

Megkérdeztük a Herman Ottó Horgászegyesület elnökét, hogy mi lehet az oka a halpusztulásnak. Kemény András azt mondta lapunknak, tud a problémáról, de a pontos okokkal még nincsenek tisztában – az is lehet, hogy természetes pusztulástól van szó. Azért megmérték a víz oldott oxigénszintjét, ami alacsony, de még nem kritikus. Felvették a kapcsolatot a Szegedi Vízművek Zrt.-vel is, amelynek szakemberei a ten mintát vesznek, és laborjukban megvizsgálják a vizet.

Legutóbb tavaly május végén történt nagyobb halpusztulás a Holt-Maroson. Akkor 365 kiló hal pusztult el az alacsony oxigénszint miatt. A jelenség azért is volt mellbevágó, mert utoljára, tíz éve egy bakteriális fertőzés végzett a Holt-Maroson 80 kilónyi ezüstkárásszal, azóta ilyen probléma nem volt. Az azt megelőző télen, amikor helyenként 35 centis jégpáncélon kellett lékeket vágni, hogy a levegőztetés megoldott legyen, nem volt pusztulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!