Szeged és környéke

2011.11.11. 17:06

Ünnep a szegedi egyetemen - galériával

Szeged - 90 éve tartották Szegeden a Kolozsvárról ideköltöztetett egyetem első tanévnyitóját. November 11-e többszörös ünnepe a szegedi universitasnak, 2002 óta ilyenkor ünneplik az integrációval megszülető Szegedi Tudományegyetem napját.

Segesvári Csaba

[namelink name="Szabó Gábor"], az egyetem rektora Klebelsberg Kunó hitvallását idézte pénteken az ünnepen: „Mert lehet egy nemzetet szegénnyé, koldussá tenni, de ha a nemzetben lakozó szellemi és erkölcsi erőket megtartani és gyarapítani is képesek vagyunk, akkor a nemzet nincs elveszve, és mindent vissza lehet szerezni." A rektor hangsúlyozta: ez volt az a filozófia, amely mentén Klebelsberg a Szegedi Tudományegyetem működését nemcsak lehetővé tette, de nemzetközi színvonalúvá is emelte.

Ünnepelt a szegedi egyetem. A szerző felvétele (galéria)


Az Egyetem Napján Promotio sub auspiciis praesidentis Rei Publicae kitüntetéses doktori címet kapott [namelink name="Schirm Anita"] nyelvész (SZTE BTK). Átadták többek között a Pro Universitate-díjakat, a Doctor Honoris Causa kitüntető címeket, valamint Klebelsberg Kunó-díjat vehetett át több egyetemi oktató.

Péntektől SZTE Klebersberg Könyvtárnak hívják az egyetemi bibliotékát. [namelink name="Mader Béla"] igazgató elmondta: tartoztak ezzel Klebelsberg Kunónak, hiszen felsorolni is nehéz, mennyi mindent tett a magyar és a szegedi oktatásért és kultúráért. Megtudtuk: a könyvtárban ezentúl ingyenes mobilweb szolgáltatás is működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!