Szeged és környéke

2007.10.24. 19:15

Űrkutató radnótisok

Szeged - A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium három diákja jól eligazodik az űrkutatásban. A gimnázium háromfős Splendor (Csillagfény) névre keresztelt csapata a Magyar Asztronautikai Társaság, az űrkorszak kezdetének 50. évfordulóján rendezett vetélkedőjén vett részt.

Kancsár Tímea

A döntőt múlt hét szombaton Budapesten tartották. A versenyző csapatokat „űrszakemberekből" álló zsűri, többek közt az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan értékelte. A radnótisok a második helyen végeztek. Fantasztikus teljesítményük legnagyobb jutalma: egy németországi űrkutatási intézménybe látogathatnak el. A tizenöt éves Bernátsky Regina és Szebenyi Csilla biológia szakos tanulók elmondták, régóta érdekli őket az űrkutatással kapcsolatos titokzatos kérdések. A csapat harmadik tagja, a kémia szakos, 16 éves Németh Dávid a verseny során szerzett élményei miatt szerette meg ezt a varázslatos világot.

A szegedi gimnazisták a régi nagy Magyarország területéről nevező 107 csapat közül jutottak tovább – az első két internetes forduló után – a döntőbe, ahol már csak három fővárosi, egy vegyes, egy szegedi és egy miskolci csapat versengett. A fiatalok szakmai segítője, a földrajz–matematika szakos Drevenka István tanár úr büszke sikeres diákjaira. A döntőben tizenegy űrkutatással kapcsolatos szituációs, elméleti, technikai feladat közül a legnagyobb sikert a Föld körüli pályán keringő makett űrállomással érték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!