Szeged és környéke

2010.06.15. 23:07

Vagyonukról vallottak megyénk képviselői

Szeged - A 14 megyei parlamenti képviselőből csak hétnek van autója, a legtöbb földje a szentesi Farkas Sándornak, a legtöbb ingatlana, megtakarítása és hitele a szegedi B. Nagy Lászlónak van – derül ki az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatából.

Szabó C. Szilárd

Mind a 14 megyei országgyűlési képviselő leadta határidőre a vagyonnyilatkozatát, amelyekből az érdekességeket emeljük ki. Bohács Zsolt szegedi fideszes honatya egyebek mellett tulajdonosa egy 58 négyzetméteres budapesti társasházi lakásnak, amelyet tavaly vásárolt. A Parlament honlapján ugyanakkor szerepel, hogy lakhatási támogatásként 139 ezer forint jár neki. Ügyvédként az éves bruttó jövedelme 23 millió forint. Nógrádi Zoltán (Fidesz) mórahalmi polgármester induláskor még 1/52 részben volt tulajdonosa a Mórakert TÉSZ-nek. Ez a hányad most 1/600.

Lázár János (Fidesz) összesen 12 ingatlant vallott be. Hódmezővásárhely polgármesterének a város, valamint Mártély és Mindszent határában több mint 42 hektár szántója van. A csongrádi Vincze Lászlónak (Fidesz) 12,5 hektár szántója és szőlője van Szentesen és Csongrádon. Emellett a Tisza-parti városban több mint 80 hektár szántót és gyepet bérel. A legtöbb saját tulajdonú földje, 70 hektár Farkas Sándornak van a megyei képviselők közül. A szentesi fideszes politikus szántója Fábiánsebestyénben van.

A 386 képviselő közül mind a 14 Csongrád megyei képviselő határidőre leadta vagyonnyilatkozatát. Fotó: MTI

A 386 képviselő közül mind a 14 Csongrád megyei képviselő határidőre leadta vagyonnyilatkozatát. Fotó: MTI
Az újoncok közül Zagyva György Gyula vagyonnyilatkozata tartalmazza a legkevesebb adatot. A Jobbik megyei listájáról parlamentbe jutott politikus felerészben tulajdonosa egy 56 négyzetméteres egri panellakásnak, van 2000 négyzetméter legelője és 3000 négyzetméter erdeje Bükkszéken. Más adat nem szerepel a bevallásában. Ezzel szemben párttársának, a szentesi választókörzetben indult, de a Jobbik országos listájáról az országgyűlésbe jutott Varga Gézának Galgahévíz környékén közel 50 hektár szántója van. Itt elnöke és 20 százalékban tulajdonosa a helyi szövetkezetnek, de két másik cégben is érdekelt 45, illetve 50 százalékban. Nyugdíjasként havi bruttó 41 ezer forintot, szaktanácsadóként pedig évi 1 millió forintot kap.

Mivel jár a honatya?

A 14-ből 7 megyei képviselőnek van autója a bevallása szerint. Bohács Zsoltnak Mercedese, Bodó Imrének (Fidesz) Skoda Octaviája, Vincze Lászlónak VW Passatja, Mágori Józsefnénak Suzukija, Botka Lászlónak Citroën Picassója, Varga Gézának Opel Corsája és Audi A3-asa, B. Nagy Lászlónak pedig Opel Astrája és Audi A4-ese van.

A makói Mágori Józsefné 49,6 százalékban tulajdonosa egy betéti társaságnak – ügyvezetőként havi bruttó 123 ezer forintot keresett. Azért a múlt idő, mert június 1-jétől „szünetelteti foglalkozását" a fideszes politikus. Magyar Anna (Fidesz) három ingatlant és 1,5 millió forint készpénzt vallott be. A megyei közgyűlés elnökének emellett 2,1 millió forintja van a bankban, feltüntetett egy 4,5 milliós életbiztosítást és egy 6,5 milliós nyugdíjpénztári megtakarítást. Kalmár Ferenc (KDNP) 6 millió forinttal tartozik a banknak és 500 ezer forinttal magánszemélyeknek. A politikus nem szünetelteti villamosmérnöki foglalkozását: továbbra is dolgozik a Démásznál napi 4 órában – havi bruttó 212 ezer forintért.

A megyei képviselők közül B. Nagy László az egyik legtehetősebb honatya. A Fidesz szegedi polgármesterjelöltje 13 ingatlant szerepeltet a vagyonnyilatkozatában. B. Nagynak egy szegedi magánház és társasházi lakás mellett közel 30 hektár szántója van Röszkén, valamint közel 15 hektár bányatelke Délegyházán. A részvények mellett 23,7 millió forintja van pénzintézetbe és 24,8 millióval tartoznak neki. Igaz, ő is tartozik – 45,9 millióval a banknak.

Botka László (MSZP) szegedi polgármester felerészben tulajdonosa egy szegedi magánháznak és egy mátrai üdülőnek, 1,5 millió forint készpénze és 21 milliója van a bankban. Ujhelyi István (MSZP) felerészben tulajdonosa egy szegedi és egy badacsonytomaji lakóháznak, 1-1 milliója van készpénzben és takarékbetétben. A politikusnak 14 millió forintos lakáshitele is van.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!