Szeged és környéke

2010.03.10. 14:40

Vandálok a játszótereken - milliós károkat okoznak

Szeged – 2001 óta milliókat költöttek a Puskás utcai játszótérre. Ám a vandálok ismét szétrúgtak egy játékot. A játszóteret rendszeresen rongálják, a lépcsők helyén maradt kiálló csavarok akár balesetet is okozhatnak.

Segesvári Csaba

Egy felháborodott olvasónk telefonált a szerkesztőségünkbe: megint szétvertek egy játékot a szegedi Arany János Általános Iskola mögötti játszótéren. Elmondta: az egyik, kisgyerekeknek épített csúszda lépcsőit vandálok szétrugdosták, a maradványokat szétdobálták a játszótér sóderjében.

Kimentünk a helyszínre, hogy megtudjuk, kinek szerez örömöt a rongálás – és hogy mit lehetne tenni a játéktér megóvásáért.

– Nyáron sokszor megégetik a játékokat, a mászóka hídjánál lévő műanyagokat pedig egyszerűen lerugdossák – mesélte a 13 éves Dani, aki barátival a játszótéren "bandázott". A tizenéves fiúk szerint náluk idősebb, 15–16 esztendős fiatalok erőfitogtatásra használják a kerítéssel védett játszóteret. – Nemcsak a játékokat, a náluk kisebbeket is előszeretettel piszkálják. Múltkor az öcsémet és a barátait dobálták kaviccsal – majdnem megvertek, amikor rájuk szóltam, hogy ezt nem kellene – vette át a szót Szabolcs, Dani barátja.

A fiúk körbevezettek a játszótéren, és elmesélték, hogy a függőhidat is fel kellett újítani, mert azt is megrongálták ismeretlenek. A homokozót védő műanyag sátrat is sokszor javították, mert gyakran kiégetik és összevagdossák. Ahogy végigsétáltunk a játékok között, a srácok azt is megmutatták, hogy a kerítést is több helyen kivágták a vandálok, akik még a fakaput sem kímélték – több léc is hiányzik.

Ugyan kinek ártott ez a csúszdalépcső? Fotó: Segesvári Csaba

Ugyan kinek ártott ez a csúszdalépcső?
Fotó: Segesvári Csaba

A Puskás utcai játszótéren uralkodó helyzetet jól ismerik a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. közterület-fenntartási részlegénél is. – A játszótér 2001-es megnyitása óta milliókat költöttünk csak erre az egy helyre – mondta Pál Lajos ügyintéző. – Évente 15 millió forintot fordítunk Szegeden a játszóterek felújítására, karbantartására. Olyan problémás hely, mint a Puskás utcai, nincs még egy a városban – tette hozzá Pál Lajos. A városnak évente 600-700 ezer forintjába kerül csak ennek a játszótérnek a javíttatása.

Arra a kérdésre, hogy kértek-e rendőri segítséget a kft.-nél, Pál Lajos kifejtette: nincs értelme. Tavaly kiskorúak felgyújtották a Zápor-tói játszótér kerítését, több mint 400 ezer forintos kárt okoztak. A bíróság – mivel nem látta bizonyítottnak, hogy a fiatalok lyuggatták ki a kerítést, „csak felgyújtották", így a korábbi károkat lehet, hogy nem ők okozták – minimális, 20 ezer forintos büntetést szabott ki. – Ezért kár feljelentést tenni, és a bíróságra járni – érvelt Pál Lajos.

Puskás utcai játszótér - rongálások középpontjában. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Suttgartban, telefonon értük el Kalmár Ferencet, a városrész önkormányzati képviselőjét. Szerinte 1-2 hónapig tartó intenzív rendőri ellenőrzéssel ki lehetne szűrni azt a néhány embert, aki a játszótéren vandálkodik. A képviselőnek az az álláspontja, hogy vissza kellene állítani a korábbi helyzetet: éjszakára újra zárhatóvá kell tenni a teret – ehhez korábban a városőrségtől kaptak segítséget. A jó idő közeledtével aggodalmának is hangot adott: fél, hogy tovább rombolják az egyébként népszerű és szeretett játszóteret.

A környezetgazdálkodási kft. munkatársai már felmérték a kárt, és amint legyártják az új lépcsőket, kijavítják a sérült játékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!