Szeged és környéke

2007.11.11. 20:32

Variációk külföldi síelésre, nyaralásra

Szeged - A síelők kilencven százaléka januárban és februárban kerekedik fel, mivel novemberben-decemberben lényegesen drágábbak az utak. Nálunk is egyre divatosabb a „télből nyárba utazás", sokan elmenekülnek melegebb, egzotikusabb tájakra.

Kancsár Tímea

– Tizenkét éves korom óta jártunk síelni a szüleimmel és a családi barátainkkal. Később az én barátaim is csatlakoztak, és tavaly Olaszországban már csak velük voltam. A jó levegőn és a csodálatos tájakon nagy élmény a sport. Esténként pedig a forralt bor melletti nagy beszélgetéseknél nincs is jobb kikapcsolódás – mesélt élményeiről a szegedi egyetemista, Szabó András, aki tervei szerint a vizsgaidőszak után most Szlovákiába megy síelni, mert ott olcsóbb.

Hegynek fel. Fotó: DM/DV
Szilveszter Prágában

A téli hónapokban azonban nem csak sportolni vágynak az emberek. Nagy Boglárka még soha nem síelt. Gyermekkorában egyszer elmentek a Balatonhoz korcsolyázni, de azóta nem volt része téli üdülésben. Tervei szerint idén Prágában szilveszterezik a barátnőivel. – Négy napra terveztük a kirándulást. Mi magunk szervezzük, és autóval megyünk. Talán így lesz a legkényelmesebb – magyarázta a 27 éves nő.

Az egzotikum ára

A hét-kilenc éjszakás, illeték és vízum nélküli egzotikus utazások nagy része 290 ezer forinttól kezdődik, de természetesen az ár változhat a szálloda minőségétől és a kért ellátástól függően. Kivételek is akadnak, hiszen Kenyában, repülőtéri illeték nélkül akár már 190 ezer forintért is nyaralhatunk. A legdrágább a Seychelles- és a Maldív-szigetek, ahol már jobban a pénztárcánkba kell nyúlni: egy igényesebb út alapára akár 400-500 ezer forint is lehet.

– A november vége és a december eleje még nem az igazi síszezon. Ebben az időszakban rövidebb lélegzetű, maximum négy-öt napos besíző táborokat szerveznek. A kétezer méter magas, gleccsertavak melletti hegyeken már ilyenkor is van hó – mondta Uzon Ágnes, a szegedi Adria Tours utazási iroda vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy az év végi ünnepek idején harminc-ötven százalékkal megnő az utazások ára. A síelőknek is csak alig tíz százaléka választja a decembert. Országonként változik, melyik a főszezon, attól függően, hogy mikor van az ottani iskolákban szünet. Olyankor magasak az árak és nagyobb a tömeg. Olaszországban például a február, Franciaországban már a január is drága. Szlovákiában újév után egységesek az árak.

Az iroda vezetője elmondta, a közvetített utak mellett van saját szervezésű ajánlatuk is, a szer-
biai Kopaonikba, mely szlovákiai árakon elérhető. A több mint negyven sípályával beépített, fenyvesek közötti paradicsom csak 480 kilométerre van Szegedtől.

Olcsó francia apartman

A szegedi Gold Sun Travel utazási iroda is évek óta kínál saját szervezésű utat a síelőknek. A Szegedtől öt-hat órányira lévő, alsó-ausztriai pályák között van fekete besorolású is, de alapvetően nem a profi sportolóknak, hanem inkább a családias környezetet kedvelőknek ajánlják. Itt a kisgyermekek is tanulgathatják a „csúszás" fortélyait.

– Az utazóknak általában a hat nap öt éjszaka az ideális. Ezenkívül sokan csak hosszú hétvégére mennek, nekik kialakítottunk egy péntektől vasárnapig tartó turnust a panziónkban, mely két napra szóló síbérlettel egy főre 39 ezer forintba kerül – magyarázta [namelink name="Demeter Attila"], az utazási iroda ügyvezető igazgatója. Azt is elmondta a közvetített utak között a franciaországi apartmanok a legolcsóbbak, de egyben a legtávolabbiak is.

Thaiföld a sláger

A „télből nyárba utazások", azaz a kalandozások az egzotikus tájakra szintén egyre népszerűbbek a szegediek körében is – tudtuk meg az irodák vezetőitől.


Mózer Anita, az Air Plus repülőjegy- és utazási iroda munkatársa elmondta, járulékos költségek nélkül Tunéziába már harminc-negyven ezer forintért, Egyiptomba körülbelül hatvan-hetven ezer forintért lehet eljutni. Ott ilyenkor még nagyon kellemes, késő nyári idő van. Az Arab Emirátusok az a hozzánk legközelebb eső ország, ahol igazán meleg van és mindössze hatórás a repülőút. Divatos még a karibi térség, az Indiai-óceán szigetvilága és a távol-keleti országok. Az idei év nagy slágere a már tavaly is sok magyart vonzó Thaiföld. Az egzotikus országok közül talán ide megy a legtöbb honfitársunk. A karácsonyi és szilveszteri indulásokra már most nehézkes helyet találni.

A táblázatunkban szereplő árak háromcsillagos hotelekben, reggelivel és vacsorával, egy főre, nyolc nap, hét éjszakára szólnak.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!