Szeged és környéke

2007.11.04. 18:06

Vipera és sokkoló - elfogadható áron

Kistelek - Sokkolót, viperát, bokszert, légpuskát minden további nélkül lehetett venni tegnap a kisteleki kirakodóvásárban, miközben ezeknek a piaci árusításuk tilos. Mint ahogy elektromos cikkeket sem lehetne eladásra kínálni a vásárokban, de ez a rendőrökön, a vámosokon és a fogyasztóvédőkön kívül senkit nem érdekel.

Oláh Zoltán

– Ötszáz forint! – mondja határozottan egy fiatal, 15-16 év körüli lány a ketrecbe zárt apró gyöngyösök árát firtató kérdésre. Mivel a reménybeli, fejét vakaró vevő láthatóan töpreng, a kis kofa a nyomaték kedvéért hozzáteszi: – Akciós!

Új csapat a rendőrségen

A vásárokat az APEH-kal és az ÁNTSZ-szel rendszeresen ellenőrzi a megyei főkapitány, [namelink name="Lukács János"] utasítására a gazdaságvédelmi osztályon belül felállított fogyasztóvédelmi nyomozó csoport. A gazdaságvédelmi osztály megbízott vezetője, Csányi Illés alezredes elmondta, hogy a kirakodóvásárok ellenőrzésekor számos bűntető és szabálysértési eljárást kezdeményeztek. Lefoglaltak légfegyvereket, illegálisan másolt CD-ket és DVD-ket, önkényuralmi jelképeket és hamis ruházati cikkeket is.

A kisteleki országos állat- és kirakodóvásáron egyébként minden akciós, a bútorok, a kistraktorok, az esztergagépek, a fúrók, a video- és DVD-lejátszók éppúgy, mint a katonai ruhák, a vegyvédelmi felszerelések, vagy a kutyák, macskák, galambok, tyúkok, kacsák, kecskék és birkák. Sőt még a kávé, a tea, a hamburger, a hot dog is itt és most rendkívül kedvező áron kapható.

Rengetegen vannak, a vevő és az eladó is sok. Az már a piac első harmadának kínálatából megállapítható, hogy az Afganisztánban bevetett amerikai katonákat itt könnyűszerrel fel lehetne szerelni. Még egy vegyi háború sem okozhatna túl nagy gondot, mivel gázálarc szűrővel, természetesen akciós áron, már 380 forintért, egy pár saválló kesztyű ugyanannyiért, egy vegyvédelmi öltöny kétezerért megvehető.

A piac további, egyébként irdatlan nagy területét bejárva már azt is ki lehet jelenteni, hogy nemcsak az Afganisztánban, hanem az Irakban bevetett amerikai hadsereget is komplett fel lehetne öltöztetni terepszínű ruhába. A kínálat fegyvereket, harckocsikat, helikoptereket és repülőket kivéve minden más katonai felszerelésre kiterjed, még zöldes-barnás fehérneműre is. A vásárban tényleg minden kapható.

Ruha és kés – military fazonban a kisteleki kirakodóvásáron. Fotó: Miskolczi Róbert
– Ötezer! Neked, mivel te vagy az első vevőm, négyé' adom – mondja az idős férfi, közben a használati utasítást lobogtatva részletesen magyarázza, hogy a zseblámpának is használható sokkoló 350 kilóig embert és állatot egyaránt földre dönt. A kétezer forintos viperát ezernyolcszáz, a hatszáz forintba kerülő, arany és ezüst színű vasbokszert ötszázért megvehetném tőle, de mind a kettőnk sajnálatára nem kötünk üzletet.

Feleslegesen nem akarom izgatni az öregembert, ezért nem árulom el neki, hogy tiltott tárgyakat rakott ki az asztalaira, ha tetten érik, megbüntetik. A tőle pár méterre 12 ezer forintért légpuskát kínáló fiatal férfinak azonban elmondom, hogy fegyvert piacon nem lehet(ne) árulni, sőt elektromos cikkeket sem. Meglepődik, azt mondja, a kiskunhalasi piacon többet is eladott, a légpisztolyait mind elvitték, puskája is csak ez az egy maradt, de akkor ezt most elrejti.

A videokazettákat, CD-ket, DVD-ket is akciós áron kínálják, többségükön még védőfólia sincs, nehéz, sőt lehetetlen megállapítani, hogy eredetiek-e.

– Látom, semmit nem vett, legalább szőlőt vegyen-vigyen – állít meg egy idős, fejkendős asszony, miközben az autóm felé tartok. Almát veszek tőle, azt mondja, nem bánom meg.

Megvámolt szabálysértők

A Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága az idén a vásárokon és a kitelepült, nem jövedéki engedélyes kereskedők ellenőrzésekor 59 jogsértést állapított meg, 29 esetben történt szabálysértés, illetve bűncselekmény. Például áru hamis megjelölése, jogosulatlan kereskedés, bizonylati fegyelem megsértése, számlaadás elmulasztása, szerzői jogok megsértése és vámszabálysértés. A pénzügyőrség több százezer forint jövedéki és mintegy egymillió forint mulasztási bírságot szabott ki, egyúttal a lefoglalt termékeket elkobozták, azokat megsemmisítik. A pénzügyőrök ebben az évben több mint 300 ezer különféle hamis védjeggyel ellátott ruházati terméket is lefoglaltak, amelyek összértéke 800 millió forint volt.

Címkék#Kistelek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!