Szeged és környéke

2013.08.07. 23:42

Virágzik az agávé

Szeged-Szentmihály - Egy közel hét méter magas agávé virágzik Szeged Szentmihály városrészén.

Báthory Anikó

– Egy közelben lakó hölgytől kaptuk 28 évvel ezelőtt. A növény most 35-40 éves lehet – meséli [namelink name="Tálas Tibor"], az agávé tulajdonosa.

Az agávénak ez a fajtája életében csak egyszer virágzik, ezután elpusztul. A levelek táplálják a virágot, majd a magok beérése után elhalnak, így nincs, ami életben tartaná a növényt.

Mivel trópusi növényről van szó, az itthoni telet nehezen viseli. A szentmihályi példány, amíg szállítható volt, egy szegedi kiállítóteremben telelt. Az utóbbi években akkorára nőtt, hogy már nem tudta elszállítani a targonca. Tálasék így egy sátrat építettek köré, amelyre négyszeres takaróréteg került. A kemény fagyok idején pluszplédekkel védték az agávét, mégis voltak fagyásnyomok rajta.

Ifj. Tálas Tibor mutatja, mekkorára nőtt a házuk előtt virágzó agávé. Fotó: Karnok Csaba

Ifj. Tálas Tibor mutatja, mekkorára nőtt a házuk előtt virágzó agávé.
Fotó: Karnok Csaba

A pozsgás növény levelei egyenként hét kilósak. Sarjait minden évben leveszik, így nincs, ami megtartsa, ezért kötelekkel rögzítik.

Az agávé Amerikában honos, legtöbb faja Mexikóban és az USA-ban él. Kutatások bizonyítják, hogy már 9000 évvel ezelőtt fogyasztották őseink. Manapság egyes fajokat édesítőszerként használnak, valamint alkoholos italokat, például tequilát készítenek belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!