Szeged és környéke

2008.11.26. 12:39

Virtuális séták Szegeden - panorámaképek 3D-ben

Szeged - Ancsa, Tamás és Gergő egy éve fényképezi Szegedet. Már 30 ezer fotó készült. A város szinte minden utcáját méterről méterre megörökítették. Tavasszal - munkájuknak köszönhetően - először indulhatunk virtuális sétára Szegeden. Nagy felbontásban.

Bálint Csaba

Kezdetben többen voltak, mára azonban csupán hárman maradtak abból a társaságból, amelynek először jutott eszébe, hogy Szegedet panorámaképek révén bejárhatóvá tegye az interneten. Hajdu Anita (23) történelem szakos hallgató, Somorjai Tamás (30) építészmérnök, Vízvári Gergely (28) pedig programozónak készül, emellett  gyakorlat vezető az egyetemen. Furcsa robogójukkal városszerte fényképeznek.

A járműre egy oszlopot, annak végére egy 180 fokos szögben fényképezni képes gépet szereltek. A halszemoptikás fényképezőgéppel tízméterenként három nagy felbontású fotót készítenek. Az egy pontból rögzített képeket végül egy teljes 360 fokos képpé, azaz gömb panorámává alakítják, így egy szoftver segítségével bárki körülnézhet majd a város tízezer különböző pontján.

Tamás, Ancsa, Gergő, és a különleges robogó.
Fotó: Karnok Csaba

Nemcsak körbe-körbe foroghatunk a képen, hanem fel és le is nézhetünk. Éppen úgy, mintha magunk is az utcán állnánk. Sőt mivel lefényképezett utcaképek egymástól nem több mint 10 méterre vannak a valóságban, egyikből a másikba kattintva úgy érezhetjük: valóban sétálunk Szegeden. Bár, ahogy Tamás mondja: elmagyarázni ezt sokkal nehezebb, mint megmutatni. Kattintson a képre, és húzza az egeret!



A készülő weblapra térkép is kerül, amelyen kiválaszthatjuk Szegednek azt a pontját, amelyen körülnéznénk, vagy akár útvonalat jelölhetünk ki magunknak, ha automata sétára szeretnénk indulni. Persze ha kedvünk tartja, szabadon kószálhatunk majd Szegeden, hiszen minden egyes panorámaképből újabbakba léphetünk át egyetlen kattintással. Hogy egy-egy kereszteződésben merre indulunk, azt mi dönthetjük el.

var so = new

SWFObject("http://csp.picsearch.com/players/mediaplayer.swf?customimage=http%3A//csp.picsearch.com/img/7/B/c/Q/thumb_7BcQiwAbSFmcxmlj70bseA/8.jpg&playlist=http%3A//csp.picsearch.com/playlist%3Fauth%3D0dlLEwzyXT-1EvZGt-LIS52BC4Nu0jeLVKjw1CCMnW9FbJjbd_D4oapjjLQ48LB4PAkNFFmONbz1Cy0Acw06MuX8C0E0VAiks-u6-epNPphj7FYYpT8Z_b6TPfsKrbROuZi9peYgBx5qHD6ZM6BfhpeIzOcFELza2Og85tx6bpbYER3anukzUtwjtQMY0Cas-lv07SELDMtTxayKBx3Dz6W5XAFsMtO4&fullscreenpage=fullscreen%3Fpermaid%3D7BcQiwAbSFmcxmlj70bseA&fsreturnpage=main%3Frequest%3Dframe%26permaid%3D7BcQiwAbSFmcxmlj70bseA&repeat=list&allowfullscreen=true&", "mediaplayer", "320", "277", "8", "#F5F5F5");

so.addParam("quality", "high");

so.addParam("width", "320");

so.addParam("height", "277");

so.addParam("allowScriptAccess", "always");

so.addParam("allowFullScreen", "true");

so.write("7BcQiwAbSFmcxmlj70bseA");

// ]]>



A világ számos nagyvárosáról, azok épületeiről vagy természeti látványosságokról készülnek manapság 360 fokos panorámaképek. Az azonban, hogy egy város szinte teljes egészében, méterről méterre bejárható legyen, még ritkaság.



Saját zsebből

A virtuális Szegedet építgető csapat amellett, hogy szabadidejét áldozza a projektre, saját zsebből finanszírozza az egész munkát. Költségeik már jócskán egymillió forint fölött járnak. Remélik, hogy ez egyszer megtérül majd, és a kész anyagok láttán nehéz elképzelni, hogy ne így történjen.



Félelmetes járgány

A különös robogóval már nem egyszer okoztak riadalmat a fiatal tudósok, fejlesztők és vállalkozók. Az emberek gyanakodva vizsgálják a furcsa járművet. - Néha azt gondolják, mérek valamit, máskor hogy traffipax van a motoron – mondja Ancsa, aki általában vezeti az igencsak igénybe vett járművet. A robogó a körtöltésen belül minden utcában járt már. Az építkezéseken általában azonnal a fejekre kerül a sisak, ha megjelenek. Gyakran azt hiszik, valamilyen hatóságtól jövök. Mondjuk a munkavédelmitől – teszi hozzá.

– Előfordult már, hogy fel akartak jelenteni kukkolásért, amikor megláttak a motoron, vagy bizonygatni kezdték, hogy befizették a parkolási díjat – sorolja Hajdu Anita. Pedig a szokatlan jármű egyáltalán nem veszélyes. Ha látjuk: mosolyogjunk az objektívbe. Minden okunk megvan rá.

Nézegessen szegedi panorámaképeket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!