Szeged és környéke

2012.11.27. 20:41

Visszavonta installációját Győrffy László

Szeged - Uszító plakátot ragasztottak keddre virradó éjjel a REÖK bejáratára Győrffy László alkotása ellen tiltakozva. Benyik György plébános 99 hívével az installáció haladéktalan eltávolítását követeli. Az alkotó az összes munkáját visszavonja Szegedről.

Munkatársunktól

„Kultúra" tálalva: Magyar! Miért hagyod, hogy pár pofátlan zsidó kigúnyolja őseid vallását? További információk: www.kitartas.hu – ez és egy porcelántányéron tálalt ürülékkupac fotója látható azon a fénymásolt plakáton, amelyet egy ismeretlen kerékpáros keddre virradó éjjel ragasztott a Reök-palota bejáratára. A plakátot – amelynek másolatait tegnap több helyen is látták a városban – a hajnalban dolgozni érkező takarítónő szedte le.

A hungarista eszméket hirdető szélsőséges honlapról egyértelműen kiderül: a fiatal képzőművész, Győrffy László Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben című installációja ellen tiltakoztak a plakáttal (képünkön). A honlap egyébként Hitlert idézi: „Ha egy egész nemzet gyávává vált, és csak ezer ember maradt, akik valami nagyot akarnak, és akiknek erejük van az állam átalakítására, akkor ez az ezer ember a nemzet." Győrffy installációjáról pedig azt írják: „Az üzenet egyértelmű.

Az 'alkotásnak' mélyen keresztényellenes és vallásgyalázó jellege van, hiszen az utolsó vacsorából, a 12 apostolból és Jézus Krisztusból űz gúnyt a maga primitív és emberalatti módján. Hogy meglepődünk-e ezen? Aligha. De azt is el kell mondani, hogy ez az eset tökéletesen illeszkedik ahhoz a folyamathoz, amit az elmúlt 22 évben tapasztalhatunk. (...) Semmit nem felejtünk, mindent feljegyzünk, és egyszer minden számon lesz kérve – a magyar nép részéről. És vajon miért terjed az antiszemitizmus? Azért, mert az ilyen senkiházi zsidó alakok (és csatlósaik) folyamatosan gyalázzák a mi vallásunkat, hagyományainkat, kultúránkat! Reméljük, lesznek hazafiak, akik megteszik a kiállítás 'rendbetételét'."

Mint szombati lapszámunkban beszámoltunk róla, a REÖK-ben a budai Várfok Galéria Kontrasztok vonzásában című kortárs képzőművészeti tárlatának részeként látható alkotás többeknél kiverte a biztosítékot. Két KDNP-s politikus, Haág Zalán városatya és Kalmár Ferenc honatya is vallásgyalázást kiáltva tiltakozott; csatlakozott hozzájuk a helyi Jobbik is. Információink szerint a kulturális bizottság mai ülésén is téma lesz az ügy. Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. igazgatója lapunknak tegnap úgy fogalmazott: – Tekintettel arra, hogy egy közhasznú kft. menedzser-igazgatója vagyok, ezért mindkét szakterületen felkészült művészeti vezetőt alkalmazok. Szakmai kérdésekben a szabadtéri műsorpolitikájának kialakításakor Kesselyák Gergely karmesterre, a REÖK irányvonalának meghatározásakor Nátyi Róbert művészettörténészre hallgatok. A Várfok Galéria kiállítását Nátyi Róbert hívta meg a REÖK-be, az ő szakmai kompetenciáját kérdőjelezik meg ezzel a támadással.

Szalóky Károlyt, a budai magángaléria tulajdonosát megdöbbentették a szegedi események. – Azt gondolom, ez az ügy már régen nem a művész munkájáról szól. Azt is szeretném tisztázni: ingyen bocsátottam ezt a komoly értéket képviselő gyűjteményt a REÖK és Szeged rendelkezésére.

– Olyan aránytalan mértéket öltött, és annyira kontrollálhatatlanná vált az ügy kapcsán kialakult indulathullám, hogy beárnyékolja az egész kiállítást, elvonja a figyelmet kollégáim alkotásairól is. Ez a saját műveim megítélésénél is jobban aggaszt, ezért egyetlen logikus lépés maradt: visszavonni az összes munkámat a szegedi kiállításról – mondta tegnap lapunknak telefonon Győrffy László, aki azt reméli: döntésével lezárulhat az ügy.

Tiltakoznak
A Szeged-tarjánvárosi Szent Gellért Plébánia plébánosa, Benyik György 99 támogató aláírással tiltakozó levelet küldött az installáció bemutatása ellen a polgármesternek és képviselőknek. Azt követelik: „Azonnali hatállyal vegyék ki a tárlatból Győrffy László művét, és a Reök-palota vezetősége pedig kérjen nyilvánosan bocsánatot azon hívő emberektől, akiknek vallásos érzületét ezzel az installációval megsértették." Úgy fogalmaznak: „Az installáció a korlátlan művészi szabadság leple alatt egyértelműen megsérti az emberi és vallási alapértékeket, és sokkolja a Szegeden többségben élő keresztény embereket, legdurvább módon rombolni kívánva vallásos polgárok legszentebb érzéseit, és undort keltve a hagyományos esztétikai értékek képviselőiben is."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!