Szeged és környéke

2015.12.21. 16:13

Vizsgadrukk: bölcsész-megálló

A Szegedi Bölcsészettudományi Kar hallgatói sokszor ki sem látnak a maguk előtt tornyosuló könyvkupac mögül. Aki ezen a karon tanul egy kisvárosi könyvtáron átrágja magát, mire kézhez kapja a diplomát.

Markót Imre

A szegedi BTK épület széles márványlépcsői három emelet magasan futnak fel, egy-egy szintet két részre bontva. A vörösesbarna lépcsőfokokat fehér korlátok szegélyezik, egy fiatal lány tekintete cikázik végig rajtuk. A 18 éves [namelink name="Nagy Alexa"] egy festett üveg ablak előtt áll kipirult arccal, a kezét idegesen tördeli. Egy pillanatra eszembe jut, hogy lehet, nem ez a legmegfelelőbb pillanat, de mosolyogva megnyugtat, hogy nyugodtan zavarhatom, a vizsga előtt már úgy is csak ülepednie kéne az anyagnak. Ő ugyan még csak az első évét tapossa szabad bölcsész szakon, de azt már megtanulta, hogy a középiskolához képest máshogy kell készülni az egyetemi megmérettetésekre. A vizsgaidőszakot kellően nehéznek érzi, mivel 10 tantárgy jegyeiért kell megküzdenie. Egy kicsit örül, hogy sikerült úgy feljelentkezni a vizsgákra, hogy ne torlódjon egybe az egész, legyen ideje mindenre felkészülni. - Van egy olyan bevett szokásom, hogy a vizsga előtti este már nem tanulok, és másnap reggel sem, csak próbálok megnyugodni. Ez nem mindig sikerül, mivel eléggé ideges típus vagyok  – mondja a lány, aki szerencsésnek érzi magát, hogy a nővérével lakik együtt, így mindig van kire támaszkodnia.

A szerző fotói

A szerző fotói


Egy harmadéves anglisztika szakos hallgatót, Hoffmann Lucát éppen akkor sikerül elkapni, amikor a vizsgájára rohan. Mivel késésben van, így elkísérem egy darabon, közben pedig megosztja a siker titkát. Szerinte az embernek szüksége van egy kitűzött célra, amiért érdemes küzdeni. A 20 éves lánynak fontosak a jó jegyek, a kitartásának a gyümölcse a január végén esedékes síelés lehet. Ez sajnos éppen belelóg a vizsgaidőszakba, így oda kell figyelnie az időbeosztására, ha szeretne kikapcsolódni egy tanulással teli másfél hónap után.


[namelink name="Király Mirella"] egy fotelba süpped, miközben a jegyzeteit nézegeti. A vizsga kezdetéig még van néhány órája, de bejárósként szeret minél hamarabb ide érni. Szerinte ez azért is jó, mert ha elsőként megy be felelni, a tanár még nincs annyira elfáradva, így nagyobb az esély, hogy jobb jegyet kapjon. Amikor arról kérdezem, hogy izgul-e, nevetve elhessegeti a kérdést. Ellenben a magyar szakot nehéznek érzi, mert év közben nem írnak zárthelyi dolgozatokat, így nincsenek megajánlott jegyeik. Általában a szorgalmi időszak utolsó hetében zúdul a nyakába minden. Ilyenkor sokat kell tanulnia, mert itt dől el, hogy milyen jegyekkel zárja a félévet. De így is maradt 9 vizsgája, amit január végéig kell teljesítenie. A 18 éves lány a beszélgetés közben végig mosolyog, sugárzik róla a magabiztosság. - Kávét egyáltalán nem iszom, próbálok mindenre időben felkészülni – mondja, miközben rámutat a mellette lévő jegyzethalomra, majd folytatja. - Ha van valami jó szokásom a vizsgákkal kapcsolatban, akkor talán az, hogy az írásbeli feladatokat többször átnézem, mielőtt beadom őket. Nem szeretek egy helyet sem kihagyni, hátha mégis jó a válaszom és arra is kapok pontot - mondja.


A 25 éves [namelink name="Tóth Zoltá"]n az utolsó fél évét végzi történelem mesterszakon. Az egyetem végére nem maradt sok tantárgya, így a vizsgaidőszak is könnyebb. Összesen egy tantárgyból kell megfelelnie, ezt viszont nehéz volt összeegyeztetni úgy, hogy nem rég fejezte be a szakdolgozatát, mellette pedig párhuzamosan szemináriumi beadandókat készített.  - Számomra egyértelmű, hogy a sikerhez a megadott szakirodalom átfogó ismerete szükséges. Rengeteget tanultam, és van bennem egy pici vizsgadrukk is, de ez már nem számít, ha belépek a terembe – mondja a fiatalember.

Így vizsgáztok Ti! Vizsgadrukk című cikksorozatunkban minden héten bemutatjuk egy-egy kar vizsgaidőszaki nehézségeit. Ezen a héten a Bölcsészettudományi Kar hallgatói kerültek rosta alá. A szakok választéka bőséges, mivel az ide tartozó 9 intézet összesen 35 tanszékkel rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!