Szeged és környéke

2008.01.18. 21:18

Zárt körben metszik Vince vesszejét

Ópusztaszer - A Szent Vince Borrend 1995 óta rendezi meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Vince-napi hagyományőrző programját. Idén először azonban bérleti díjat, 90 ezer forintot kellett fizetniük a borlovagoknak azért, hogy a park területén rendezhessék a vicevesszővágást. <br>

Munkatársunktól

A Délmagyarország szerdán megjelenő mellékletében, a Légyottban ajánlottuk olvasóink figyelmébe az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban mára meghirdetett Vince-napi vicevessző-vágást. Másnap a Szent Vince Borrend nagymestere, Fülöp Mihály hívta fel a figyelmünket arra, hogy a rendezvény idén már más lesz, mint eddig volt.

– 1995-től a borrend a Csongrádi Borvidék Hegyközségével és az ópusztaszeri nemzeti parkkal közösen rendezte meg a Vince-napi vesszővágást, színvonalasan felelevenítve ezt a népi hagyományt. A nemzeti park biztosította a helyszínt, a borrend pedig meghívta a hazánkban működő társszervezeteit, bemutatta az elmúlt év borait. Ez volt hazánkban az első országos, szőlő-és borkultúrával kapcsolatos rendezvény – mutatta be a hagyományokat Fülöp Mihály. Idén már más a helyzet: – A nemzeti park vezetése az eseményt az előző igazgató, [namelink name="Nagy László"] személyéhez kötötte, ezért a helyzet addig fajult, hogy a borrendnek úgy kellett kibérelnie a parkot, hogy 11 óra 30 perc és 15 óra között megrendezhesse a vesszővágást. 90 ezer forintot fizetünk a közhasznú társaságnak. Ezt a korábbiak tükrében nagyon méltánytalannak érezzük, ezért, bár mindenkit szeretettel várunk, elsősorban azokra számítunk, akiket meghívtunk – fogalmazott a nagymester.

A borlovagok 1995 óta hagyományőrzők.
Fotó: Frank Yvette

Meg akartuk kérdezni az igazgatót, [namelink name="Horváth Gábor"]t is az ügyről. Tegnap délután fél kettőkor hívtuk először: azt kérte, mivel utazik, hívjuk másfél óra múlva. Újra kerestük, újabb egy óra türelmet kért – ám a továbbiakban már nem tudtuk elérni, telefonja kicsengett, de nem vette fel.

Korábbi cikkeinkből kiderül, a létesítményt működtető kht. igazgatója tavaly februári kinevezése után koncepcióváltás kezdődött a történeti emlékparkban: a hagyományos néprajzi rendezvények mellett egyre inkább a magyarságtudat ápolására helyezik a hangsúlyt. Júliusban Árpád fejedelemre emlékeztek, emellett újraöntették a monostor középkori harangját is. Cél az is, hogy az egykori monostor zarándokhellyé váljék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!