Szegedi Tudományegyetem

2013.01.04. 20:53

Szabadegyetem: Platón ma is aktuális

Szeged - Szegedi és budapesti oktató, valamint SZTE-s hallgató is volt a között a 35 előadó között, akik tegnap a Szent-Györgyi Albert Agórába szervezett szabadegyetemen és nemsztrájkon prezentáltak.

Horváth Attila

Szabadegyetem címmel szerveztek egész napos előadás-sorozatot a Szent-Györgyi Albert Agórába szegedi egyetemi polgárok. A maratoni program, amely a nemsztrájk alcímet kapta, délelőtt 10-től este 7 óráig tartott.

– Az előadók a tiltakozás egy olyan formáját választották, amellyel mindenki számára elérhetővé kívánták tenni a minőségi felsőoktatás, az universitaseszme értékeit – írták közleményükben a szervező MiértHallgatók. Nem az utcát, hanem a szellemi mondanivalót választották a demonstrálás alternatív módjának. A 35 előadó 20 perces prezentációkat tartott. Érkeztek oktatók a Szegedi Tudományegyetemről, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről és a Budapesti Corvinus Egyetemről is. Több hallgató is felszólalt. A három szekcióban zajló előadások témái a hatalom, a kultúra, a művészet, a tudomány és az oktatás aktuális kérdéseit járták körbe. Az érdeklődés elmaradt a várakozásoktól, néhány százan fordultak csak meg az egész napos programon az Agórában.

Platón ma is aktuális. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


[namelink name="Gyenge Zoltán"], a szegedi filozófia tanszék vezetője a hatalomról elmondta, a görög filozófus, Platón 2500 évvel ezelőtti szövegei ma is megdöbbentően aktuálisak, sokat lehet belőlük tanulni. Kitért rá, hogy Platón demokráciaértelmezése merőben más, mint a modern koré, ha valaki azt az időszakot emlegeti a demokrácia hőskoraként, nyugodtan törjünk ki vad kacajban. Gyenge Zoltán a görög filozófus népvezér fogalmát emelte ki. – Veszélyes, hiszen a csőcselék vakon engedelmeskedik neki. Ez az ember ártatlanul citál embereket a bíróság elé, száműzi őket külföldre, ha hatalomra kerül. Belőle lesz a zsarnok, így alakul ki a zsarnokság.

[namelink name="Sándor Klára"], az SZTE nyelvésze a rosszul értelmezett nemzetiségi jelképekről, [namelink name="Deák Dániel"], a Corvinus oktatója a rosszul és a jól gyakorolt hatalomról adott elő. A MiértHallgatók egyik tagja, [namelink name="Medvegy Gábor"], aki médiatudományt tanul a szegedi egyetemen, a közösségi rádiózásról beszélt. A szegedi Rádió Mi korábbi műsorvezetője kifejtette, hogy nagy az összefüggés a közösségi rádiózás, a MiértHallgatók és a hasonló közösségek között, hiszen mindegyik alulról szerveződő csoport. Bízik benne, hogy egyre többen csatlakoznak a hasonló egyesületekhez. Előadása végén megismételte a jól ismer jelmondatot: Semmit rólunk nélkülünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!