Szegedi Tudományegyetem

2013.04.10. 10:30

Sartre-konferencia az Alliance Francaise-nél

Jean-Paul Sartre nézeteiről és munkásságáról rendeznek egynapios nemzetközi konferenciát április 12-én az Alliance Française-ban.

Bobkó Anna

A marxista forradalmár Che Guevarra tüzet ad Jean-Paul Sartre filozófusnak. Balra Simone de Beauvoir, Sartre felesége. Forrás: Simone de Beauvoir  Facebook oldal.

A marxista forradalmár Che Guevara tüzet ad Jean-Paul Sartre filozófusnak. Balra Simone de Beauvoir, Sartre felesége. Forrás: Simone de Beauvoir Facebook oldal.
A szegedi Sartre-konferenciát április 12-én 9.30-kor Szabó Tibor nyitja meg az Alliance Française-ban. (Szeged, Dugonics tér 2.) A résztvevőket köszönti François Laquiéze, a Budapesti Francia Intézet igazgatója, Éric Blin tiszteletbeli konzul és Galambos Gábor, az SZTE JGYPK dékánja. Az előadások 10 órakor kezdődnek. A konferencia 17 órakor az 1968-as olasz és francia diákmozgalmakról szóló könyv bemutatójával zárul. A kötetet a szerkesztő, Giampaolo Borghello mutatja be.

A részletes program. (Forrás: SZTE Info)
- Tíz évvel ezelőtt rendeztünk először nagyszabású Jean-Paul Sartre-konferenciát a Szegedi Tudományegyetemen, mint akkor, most is számos külföldi kutató vesz részt a tudományos eseményen – mondta [namelink name="Szabó Tibor"], a „Relire Jean-Paul Sartre, aujourd’ hui" azaz Jean-Paul Sartre, ma újraolvasva című konferencia szervezője, SZTE JGYPK Alkalmazott Humántudományi Intézet Alkalmazott Társadalomismereti Tanszék egyetemi tanára.

A rendezvényre a magyar bölcsészek mellett francia, olasz és román vendégelőadók is eljönnek. A konferencia résztvevői Sartre-ral kapcsolatban irodalmi, filozófiai kérdéseket vetnek fel; szó lesz Sartre politikához fűződő kapcsolatáról, az ember és az erkölcs vonatkozásairól vallott nézeteiről. Az eseményen részt vesz többek között Michel Kail is, aki a Sarte által alapított Új idők című folyóirat főszerkesztője volt.

- A világon sokfelé tartanak rendszeresen Sartre-konferenciákat. Úgy gondoltuk, újra olvassuk a műveit, és bizonyos következtetéseket vonunk le arról, milyen volt az emberi lét, az erkölcs a XX. században. Sartre elkötelezett gondolkodó volt, érzékeny a társadalom kérdéseire, ez mutatkozik meg a műveibben is – fejtette ki Szabó Tibor.

A szegedi egyetemről [namelink name="Bácskai Mihály"], az SZTE JGYPK Alkalmazott Humántudományi Intézet Modern Nyelvek és Kultúrák Tanszék Francia Szakcsoport főiskolai docense, [namelink name="Dékány András"], az SZTE BTK Társadalomelméleti Intézet Filozófia Tanszék egyetemi docense és [namelink name="Nagy Miklós"] az SZTE JGYPK Alkalmazott Humántudományi Intézet Alkalmazott Társadalomismereti Tanszék főiskolai docense is előadást tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!