Szegedi Tudományegyetem

2013.04.16. 12:34

Sena Dagadu új szólólemezzel koncertezik

Sena, az underground dívája Lots of Trees című szóló lemezét mutatta be nemrég Szegeden.

Kiss Tímea

Sena Dagadu Fotó: Sada Domokos / sadaweb.hu

Sena Dagadu a szegedi Rongy kocsmában. Fotó: Sada Domokos / sadaweb.hu

Sena a dívaságról

Sena az „underground díva" címet a Zagar Wings of Love című dala után kapta. A nemzetközi dalszerző versenyen második helyezett, 2007-ben az év dalának megválasztott szerzeményen Zságer Balázsék olyan énekesnőkkel működtek együtt, mint Kutzora Edina Yonderboi zenekarából, Judie Jay, aki több formáció, például a The Cas!o Samples énekese, Péterfy Bori, Hódosi Enikő és Németh Juci. Azonban Sena, az underground dívaként emlegetett énekesnő nem szívesen viseli ezt a címet.

Új szóló lemezzel jelentkezett tíz év után Sena. Az Irie Maffiából, vagy éppen a régi Barabás Lőrinc Eklekticből ismerős énekesnő szólókarrierjét Sena Dagadu néven folytatja.

- Nem kellett elölről kezdenem mindent, hiszen a csapataimmal folyamatosan úton voltam a két szólóalbum között. A rutin segített – vallja az énekesnő.

Lots of Trees című albumán több stílussal találkozhatunk. Sena nem ragaszkodott "csupán" a reggae-hez, a pophoz vagy a hip-hop-hoz. A lemezen a különböző kultúrák hangzása is keveredik: ghánai és amerikai zenei motívumok egyaránt feltűnnek.

- Fontos ez a sokszínűség, mert nem tudok mást csinálni – fogalmazott Sena. - Nem hinném, hogy a közönség direkt egy műfajért indulna el egy bulira. Eleinte féltem, hogy a többiek mit fognak gondolni, de amikor eldúdoltam nekik, jól fogadták az ötleteimet. Így én is szereztem a Lots of Trees-re dalokat, azért lett személyesebb az album.

- A lemez címe egy véletlenből adódott. Amikor említettem a páromnak, hogy Lots of threes legyen a címe, ő félrehallotta, és így lett Lots of Trees. Megörültem neki, mert az erdőben is sokféle fa nő, ez jellemzi az én számaimat is – anekdotázott az énekesnő. - Ez egy érettebb lemez, mint a 10 évvel ezelőtti. Azóta sok minden történt velem, kislányból anyává váltam. A hip-hopot például ma is szeretem, erre építettem első, First One (Gimmeshot) című lemezemet is, de mára ennél változatosabb a zeném. Ezt szeretném megmutatni a koncerteken és az albumon is.

Az új lemezhez elkészült az első klip is

 Az Irie Maffia is új albummal jelentkezik

Sena Dagadu albuma mellett az Irie Maffia is új lemezzel jelentkezett. A korong a Nagyon jó lesz címet kapta, s különleges Facebook-akció kötődik hozzá. Amennyiben a csapat egyik bejegyzése ötezer Like-ot kap, ingyen letölthetővé teszik a dalokat. A szegediek azonban előre örülhetnek: az Irie Maffia április 26-án a JATE Klubban is bemutatja új szerzeményeit.
A szegedi Rongy Kocsma színpadára az énekesnő azonban nem egyedül érkezett. - Most a fél Irie Maffia itt van velem, Dési Tamás, Élő Márton, Havas Miklós, Meggyes Ádám és Szekér Ádám is velem tartott, s kísér a koncerten. Plusz billentyűs hangszereken Premtecz Mátyás is. Mindenkinek felszabadulás kicsit mást csinálni, mint az eredeti csapattal. Nem okoz gondot az Irie Maffián kívül sem együtt dolgozni a párommal, mert erősítjük egymást. Ugyanazt gondoljuk a zenéről, és ez nagy segítséget jelent – árulta el az énekesnő Élő Mártonról. De Sena két éves gyermekéről, Kekeliről is beszélt. - Ugyanakkor nincs mindig együtt a család. Legutóbb, amikor én Ghánába indultam, Marci Jamaikára ment. Így csajos bulit tartottunk a lányommal és az anyámmal, míg ő a karibi zenével foglalkozott. Könnyű szívvel engedtem el, mert tudtam, hogy meg van őrülve ezért a kultúrkörért. Kekeli pedig nagyon szereti a zenét, amikor teheti, elkísér a próbákra is, ráadásul az Irie-fiúk is kedvelik őt. A lemez megjelenésekor nehezebb időszakot éltünk át ugyan, de szerencsésen túl vagyunk ezen is.

A régi Sena – a First One című album címadó dala
Amíg beszélgettünk, a Senát kísérő csapat befejezte a beállást, de nem lett csönd körülöttünk. Az énekesnő karján csörögtek-csattogtak a karkötők. - Édesanyám Ghánában ékszereket készít, nekem is rengeteg van belőlük. Gyakran viselem ezeket az ékszereket, ruhákat, vagy hordom afrikai divat szerint a hajamat. Nem célom mindenáron az afrikai kultúrát bemutatni, de fontos ez is úgy, ahogy a magyarságom is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!