Szegedi Tudományegyetem

2013.05.08. 14:48

A Sebő-együttes estje és Weöres Sándor-találkozó Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar szervezésében a Weöres Sándor nevét viselő általános iskolák találkoznak Szegeden. Sebő Ferenc együttese Weöres-estet ad pénteken.


Se4bő Ferenc 2012-ben Kossuth-díjat kapott.

Sebő Ferenc 2012-ben Kossuth-díjat kapott. Fotó: rejtelmek.hu
2013. május 10.
Helyszín: Weöres Sándor Általános Iskola, Szeged

14. 00  A vendégek érkezése.
 Drámajáték, ismerkedés.

15.00–16.00   Író-olvasó találkozó. A vendég Szabó T. Anna költő, akivel Nagy János egyetemi tanár beszélget.

18.00  A Sebő-együttes Weöres-estje.
Weöres Sándor Általános Iskola, Szeged, Aula

2013. május 11.
Helyszín: Weöres Sándor Általános Iskola, Szeged, Aula.

9.30–11.30. Weöres Sándorról elnevezett iskolák vetélkedője.
A feladatokat összeállította: Benkes Zsuzsa kandidátus, c. főiskolai tanár; zsűri: dr. Nagy János egyetemi tanár (SzTE), Kertész Józsefné életműdíjas magyartanár (Madách Imre Általános Iskola).
   
12.00 A díjakat átadja: Kalász Márton Kossuth-díjas és Weöres-díjas költő.

Szegeden folytatódik ezen a héten a Weöres-centenárium eseménysorozata.
A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar szervezésében májusban és októberben rendeznek Weöres Sándorra emlékező eseményeket. Május 10-11-én a Weöres Sándor nevét viselő iskolák találkoznak Szegeden, majd ősszel az egyetemen konferenciát rendeznek.

Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából a rendezvények sorát a Kossuth-díjas költő szülőföldje nyitotta április végén. Fűzfa Balázs irodalomtörténész háromnapos konferenciát szervezett Szombathelyen, Celldömölkön és a költő szülőfalujában, Csöngén. Látványos eseményt hozott, hogy mintegy ötszáz tanuló egyszerre mondta el a Valse triste című költeményt. (Hüvös és öreg az este...)

Weöres Sándor iskolák találkozója

A Weöres Sándorról elnevezett általános iskolák közül nyolcnak a képviselői találkoznak 2013. május 10-én a szegedi Űrhajós utcában, A Weöres Sándor Általános iskolában, a vendéglátó intézményben.

A Weöres Sándor nevét viselő általános iskolák bevonása már 2003-ban, a 90. születésnap rendezvényén is felvetődött, de a részvételüket akkor nem engedték meg a pályázati feltételek. A mostani résztvevők: Arnót, Budapest, Gelse, Gyömrő, Pápa, Ruzsa, Tököl és Szeged iskolája (Dobos János igazgató sajnálta, hogy Sorokpolány és Pécel Weöres-iskolája nem lehet jelen). A főszereplők az általános iskolai felső tagozatos diákok. Egyrészt a versengő csapatok diákjai, másrészt a közönségük: Sebő Ferenc együttesét is őértük hívták meg. A költők és a tanulók egymáshoz közelítése a rendezvény célja.

Sebő Ferenc Weöres Sándor versét énekli 1982-ben.

A délelőtt folyamán versmaratont tartanak: 100 Weöres Sándor-vers hangzik el diákok és pedagógusok előadásában. A program délután író-olvasó találkozóval folytatódik, a vendég Szabó T. Anna, a költővel Nagy János egyetemi tanár beszélget a Weöres-iskolában 15 órától. Szabó T. Anna tarsolyában számos Weöres-anekdotát hoz az érdeklődőknek.

16 órai kezdettel a kísérőtanárok és a tanulók a „kisvonat" segítségével városnézésre indulnak. Az este kiemelkedő rendezvénye Sebő Ferenc együttesének Weöres-estje 18 órától, az iskola aulájában.
Másnap, 11-én reggeli után a vendégek és a házigazdák háromfős csapatai vetélkednek egymással a vendéglátó iskola aulájában. A vetélkedő előtt bemutatkoznak az iskolák, majd írásbeli és szóbeli fordulók következnek. A feladatokat Benkes Zsuzsa kandidátus, Csizmadia Judit tanárnő és Nagy János professzor állította össze.

Az eredményhirdetés 12 órakor tartják, a díjakat Kalász Márton Kossuth-díjas és Weöres Sándor-díjas költő adja át.

Weöres Sándor és az idő - kutatói konferencia a szegedi egyetemen

2003. június 22-én, Weöres Sándor születésének 90. évfordulóján Nagy János szervezett konferenciát a Magyar Írószövetségben. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar egyetemi tanára a kandidátusi, a habilitációs és az MTA-doktori értekezését egyaránt az idén jubiláló Weöres költői nyelvének elemzésével készítette el. 1998 és 2002 között OTKA-munkájában virtuális Weöres-kritikai kiadást hozott létre, segítője Fónagy Iván, Petőfi Sándor János és a szegedi programtervező Alexin Zoltán volt: így megteremtette a számítógépes feldolgozás alapjait. Szakmai koordinátorként 2013 márciusában kezdte szervezni a rendezvényt, s felvette a kapcsolatot a szegedi iskolával és a kutatókkal.A kutatói konferenciát ősszel, kerekasztal-beszélgetésként rendezik meg; témája Weöres Sándor és az idő kapcsolata. A költő A vers születése című bölcsészdoktori értekezésében azt írta: „A halhatatlan mű időtelen."

Időpontja: 2013. október 18. (péntek)
10.30–12.30; a helyszín a JGyPK Tanácsterem (Szeged, Boldogasszony sugárút 6.).
A kerekasztal-beszélgetés témáit a költő egy-egy gondolata adja:
a) „...ős-kezdet óta/ itt vagyok,/ de a lepkével/ meghalok." (W. S.: Toccata)
b) „...mulónak látszik és örök." (W. S.: Öröklét)
c) „Ablakban ül/ jelenkorom.
Bútorok osztoznak/ multamon.
Jövendőm futkos/ a folyosón." (W. S.: Idő)

A résztvevő szakértők:
Ilia Mihály (W. S. szegedi kapcsolatai);
Kenyeres Zoltán (W. S. líraelméleti megközelítése);
Lator László (költő, szerkesztő, esztéta);
Lőcsei Péter (W. S. korai költészete, szombathelyi vonatkozásai);
Máté Zsuzsa (líraesztétika, filozófiai esztétika);
Nagy János (stilisztikai, szövegtani megközelítés);
Pál József (W. S. fordítói tevékenysége);
Sipos Lajos (W. S., a szerkesztő);
Szörényi László (retorikai, líraelméleti megközelítés).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!