Szegedi Tudományegyetem

2013.10.17. 21:32

Bölcseletre is jó a szuperszámítógép

Szeged - Szuperszámítógépek segítségével egy rendszerbe kapcsolják a szegedi, a debreceni és a pécsi egyetemek számítástechnikai rendszereit.

Munkatársunktól

Ezzel akár a több évig tartó számítások is felgyorsíthatók, az érintett egyetemek kutatói hozzáférhetnek egymás eredményeihez. Többek között erről is szó volt azon a tegnapi rendezvényen, amelyet a szegedi egyetemen tartottak. 2011-ben indult az a projekt, amely 780 millió forintból 2014 novemberére valósítja meg a szuperszámítógépet. A rendszer lényege, hogy megfelelő szoftver segítségével több számítógépes processzor és tárolóegység dolgozhat egyszerre. A hatalmas komputerek már ott vannak a szegedi, a pécsi, a debreceni egyetemen és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetnél is. [namelink name="Dombi György"], a projekt szegedi vezetője elmondta, a rendszerek összekapcsolása újabb és szélesebb körű kutatási lehetőséghez juttatja az intézmények kutatóit. A gyógyszer-analitikai intézetet irányító professzor hozzátette, elsősorban biológusokról, fizikusokról, kémikusokról és kutatásaikról van szó. A szuperszámítógépeket és az új rendszert használhatják például molekulák kutatására, gyógyszervegyületek adatbázisainak kezelésre, akár az emberi szív modellezésére is. Nyelvészek, irodalmárok és jogászok számára is hasznos lehet egy gyorsan kereshető adatbázis. A projekt megvalósítása jelenleg félúton jár, a rendszervezérlő programok optimalizálása zajlik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!