Szegedi Tudományegyetem

2014.04.18. 23:45

Lányok napján tudósokról és mérnökökről

Szeged - Harmadik alkalommal rendezik meg Magyarországon a Lányok Napját. Idén április 20-ig lehet jelentkezni az interaktív nyílt napra, amelynek célja, hogy a pályaválasztás előtt álló diáklányok figyelmét felhívja a természettudományi, informatikai, mérnöki szakmákra is. Szegeden a Bay Intézet csatlakozott.

Munkatársunktól

 A Bay Zoltán kutatóintézet Lányok Napja programja:

10:00 - Regisztráció.
10:20 - 11:20 A szakdolgozattól külföldig. Kérdezz-felelek, kötetlen beszélgetés női munkatársakkal különböző státuszokból (motiváció, család/karrier, kínálkozó lehetőségek az alkalmazott tudományban).
11:20 - 11:40 Intézetünk bemutatása, betekintés az intézet szakterületeibe (molekuláris biológia, kármentesítés, olajipari kutatások, élelmiszeripari kutatások, analitika).
11:40 - 12:00 Frissítő, rágcsálnivaló elfogyasztása.
12:00 - 12:30 Betekintés a molekuláris biológiai kutatásokba.
12:30 - 13:00 Talajmodellek - speciális műszerek használata.
13:00 - 13:30 Színpompás analitika - interaktív kísérletek a laborban.
13:30 - 14:00 Programzárás, kérdőív kitöltése, ajándékok.

A hagyományosan inkább férfiakat foglalkoztató szakmák – például a mérnöki vagy a természettudományos pálya – vonzó lehetőségeket nyújtanak a tehetséges fiatalok, köztük a lányok számára is. Erre hívja föl a figyelmet az idén április 24-én megrendezendő Lányok Napja. Ekkor 10 és 14 óra között Szegeden a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. fogadja a diáklányokat (6726 Szeged, Derkovits fasor 2.).

A Bay intézetben az Alkalmazott kutatás – női pályák a tudományos innovációk megvalósulásának tükrében című programon vehetnek részt a diáklányok. Az érdeklődők betekintést kaphatnak a természettudományos kutatások gyakorlati alkalmazásának mindennapjaiba. A munkában résztvevő munkatársnők szemszögéből tekinthetik át, milyen kihívásokkal és sikerélményekkel járnak egy nő hétköznapjai a tudományos világban – írja az u-szeged.hu.

A harmadik alkalommal megrendezett Lányok Napjának a célja, hogy olyan férfias szakterületeken, mint amilyen például az IT, az elektronika vagy a műszaki területek, saját élményeket szerezhessenek a fiatalok, és ne a sztereotípiákra, a rossz társadalmi beidegződésekre hallgassanak.

A vállalkozó kedvű középiskolás lányokra országosan 70 program vár 43 hazai és nemzetközi vállalatnál, 10 egyetemen és 5 kutatóintézetben. Az egynapos programon országszerte Győrtől Debrecenig, Váctól Szegedig Magyarország 15 városában megnyílnak kapuk a vállalatoknál, kutatóhelyeken és egyetemeken. Jelentkezni április 20-áig lehet a www.lanyoknapja.hu oldalon. A programokat a Lányok napja Facebook oldalán is nyomon lehet követni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!