Szegedi Tudományegyetem

2014.12.09. 21:40

Az egyetem ékköve a 10 éves TIK

Szeged - Tízéves az SZTE Tanulmányi és Információs Központja. Az évforduló alkalmából lapunk digitalizált példányai már az 1969-es év végéig visszakereshetők.

Vida-Szűcs Imre

 Energiatakarékosság

A sajtómunkásoknak bemutatták tegnap [namelink name="Szűcs Sándor"] műszaki munkatárs vezetésével a TIK látogatók elől elzárt részeit, ahol többek között a légtechnikai gépek, kazánok, napkollektorok üzemelnek. A zöld törekvések beruházásai után körülbelül a felére csökkent az épület gáz- és villamosenergia-felhasználása. A tervek szerint a jövőben egy szennyvízhőszivattyús rendszert építenek, amellyel további megtakarítások érhetők el fűtésben és hűtésben.

Kerek évfordulót ünnepeltek tegnap a Szegedi Tudományegyetemen: tíz éve készült el az egyetemi könyvtárnak is otthont adó József Attila Tanulmányi és Információs Központ, vagyis a TIK. Ünnepi programsorozatot szerveztek a születésnap alkalmából tegnap az Ady téri épületben, és fotókiállítás nyílt a TIK eddigi történetének fontosabb pillanatairól.

– Ennek a projektnek a legelső verziója egy néhány száz millió forintos fűtéskorszerűsítés és nyílászárócsere volt – emlékezett vissza [namelink name="Szabó Gábor"], az SZTE rektora az építkezés előtti időre. Azt mondta, világbanki szakértők segítségével évekig tervezték a központot. Több más elképzelés is született akkoriban, például a Honvéd téri nagy épület átalakítása, vagy a Dugonics téri központ mögé egy újabb részleg kialakítása. A rektor szerint a TIK az egyetem egyik ékköve lett, ráadásul a világ 50 legérdekesebb könyvtára közé került.

Az egyetem ékköve a 10 éves TIK. Fotó: Kuklis István (galéria)


A TIK első igazgatója, [namelink name="Majó Zoltán"] jelenlegi gazdasági és műszaki főigazgató kiemelte: nyitott intézmény született, ahol a tanulás, a kutatás, az oktatás és a konferenciaturizmus tere találkozik. Az egyik emlékezetes napját is felidézte, amikor reggel ÁNTSZ ellenőrök várták, mert fekete disznóvágásról kaptak bejelentést. Végigjárta az ellenőrökkel az épületet, de disznóölés nyomát nem találták. Kiderült, csak az egyik portás árulta munkahelyén a hústermékeket.

Elkészült a DélmagyArchív második szakasza, amely már elérhető az interneten a könyvtár oldaláról vagy a delmagyar.hu portálon keresztül – jelentette be Mader Béla, a Klebelsberg Könyvtár nyugalmazott főigazgatója. Lapunk digitalizált példányait már 1969. december 31-éig böngészhetik az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!