Szegedi Tudományegyetem

2016.12.08. 11:49

16 év után vált rendszert az egyetem

Csongrád megye - Nincs jó vizsgaidőpont, csak felkészületlen hallgató - summáz olvasónk, ettől a diákok még versenyeznek a nekik legmegfelelőbb napokért. A siker a számítógép sebességén és az internet sávszélességén is múlik. És ez így lesz azután is, hogy a 2001 óta működő tanulmányi informatikai rendszert jövőre újra cseréli a Szegedi Tudományegyetem.

Kovács András

– Délután 5-től lehetett a vizsgára bejelentkezni, előtte 10 perccel három laptopot bekészítettünk, a jelszóval beléptünk, a feladatokat szétosztottuk – meséli egy anyuka az SZTE-s gólya első vizsgabejelentkezésének stresszes körülményeit. Öt másodpercenkénti frissítéssel is csak 6. lett a hallgató a legkurrensebb, 12 főt fogadó vizsgaidőpontnál, de egy percen belül megvolt a második, másfélen belül a harmadik vizsgaidőpont is, mikor melyik laptopról sikerült.


– Az egyetem Egységes Tanulmányi Rendszere már csak ilyen, maximálni kell az egy napon egy oktatónál vizsgázók számát – mondja [namelink name="Karsai Krisztina"] professzor, az SZTE oktatási rektorhelyettese, hozzátéve, arra figyelnek, hogy legyen elég vizsgahely és -időpont. Tudja, hogy ez stresszel jár, de még mindig ott az emberi tényező. – Az oktató megteheti, hogy létszám feletti hallgatót fogad, de ez nem kötelessége, csak egy lehetőség – mondja a rektorhelyettes.


Ismert, hogy a tantárgyak felvételénél is van verseny, de ott felállítható valamiféle rangsoros teljesítmény, amit a rendszer maga kezel, és a hallgató is láthatja, hogy mekkora esélye van az adott kurzust felvenni. Itt már nem a RAM-on, a sávszélességen és az internet sebességén múlik a siker.


– Nagy létszámú tantárgyaknál volt ilyen negatív élményem a vizsgafelvételnél, de ez még az alapszakon történt – mondja a szegedi [namelink name="Abonyi Péter"], aki történelemtanár mesterszakos az egyetemen. Neki inkább a tantárgyfelvételnél adódtak izgalmak.

 

Karsai Krisztina, az SZTE oktatási rektorhelyettese.

Karsai Krisztina, az SZTE oktatási rektorhelyettese.

– Vizsgaügyben lehetett egyeztetni az oktatóval, működött az emberi tényező is, nemcsak a számítógépes rendszer – mondja.


[namelink name="Makra Zsolt"], az ismert szegedi labdarúgó is mesterszakos már, testnevelést és etikát tanul. – Pedagógián mindig sokan vannak, én azért nem ültem percre pontosan a számítógép elé, de sok évfolyamtársam igen – mondja a sportoló.


– Neptunra cseréljük az ETR-t, az ezzel kapcsolatos kommunikáció januártól indul – tudjuk meg a rektorhelyettestől. Az utolsók között van átállásban az SZTE, minden nagyobb egyetemen már ezt használják. Szegeden nyár óta készülnek a cserére, folyamatos az adattisztítás, hogy az új rendszer minden szükséges információt át tudjon venni a régiből.


– Az ETR-t saját képünkre formáltuk, 2001 óta használjuk, de itt a váltás ideje – mondja Karsai Krisztina. Elismeri, ebben a tabletes világban komoly lemaradása volt a rendszernek a mobilalkalmazásban, de ezekből mára sokat behoztak. Biztos abban, hogy nem lesz adatvesztés – addig egyszerűen nem élesedhet a rendszer –, a hallgatók és az oktatók pedig remélhetően hamar megszokják, megszeretik. A Neptun első éles bevetése a nyári vizsgaidőszak előtt lesz, a diákok már ezen keresztül stoppolhatják le a legkedvezőbb vizsganapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!