Szentes és környéke

2007.01.21. 15:19

Februárban eldől, lesz-e körforgalom

Sokat bosszankodnak az autósok a szentesi főutcán a város egyetlen közlekedési lámpájának kiszámíthatatlan működése miatt. A képviselő-testület februári ülésén dől el a rendőrlámpa sorsa: felújítják vagy körforgalmi csomópontot építtetnek a helyére.

Balázsi Irén

Ráférne az alapos felújítás a közlekedési lámpára. Fotó: Vidovics FerencCsak egyetlen közlekedési lámpa van Szentesen: a főutcának a Petőfi és az Ady Endre utcai csomópontjában. Ennek a működése sok kívánnivalót hagy maga után, főleg azért, mert gyakran meghibásodik. A gépjárművezetők azt is kifogásolják, hogy a hét végén miért nem állítják az automatizált szerkezetet sárga villogóra. A lámpa akkor ugyanis nem akadályozná a viszonylag gyér forgalmat. Előfordult már olyan eset is, hogy szombaton még éjfél körül is pirosat jelzett a lámpa, s egy autós ott várakozott közel nyolc percet. Az illető úgy segített magán: kiszállt a kocsiból, és megnyomta a gyalogosok gombját, hogy a végén zöldre váltson a lámpa. De nappal is sokat kell várni, hogy szabad utat jelezzen a szerkezet. A türelmetlenebb sofőrök ezt nem teszik meg, inkább visszafordulnak – példának okáért – a Petőfi utcán, így kerülik ki a közlekedési lámpát.

A városellátó intézmény vezetője, Varga Sándor lapunk érdeklődésére elmondta: a közlekedési lámpa teljes felújítására lenne szükség, mert 4-5 hónapja gyakran meghibásodik. Érzékeny a szerkezet, amelynek a működésére még a szél és az eső is hatással van. Az intézményvezető szerint minden héten nem lehet átprogramozni a rendszert. Úgy fogalmazott: a gépjárműforgalom régen kinőtte a lámpát. A végleges sorsa a képviselő-testület februári ülésén dől majd el, amikor a város idei költségvetési rendeletét megalkotják. Akkor döntenek tudniillik a Kossuth utca forgalmi rendjéről is, amely körforgalmi csomópontok kiépítésével is számol. Ha elfogadják ezt a tervet, akkor viszont felesleges lenne több millió forintot költeni a közlekedési lámpa felújítására. Az ugyanis kidobott pénz lenne, hiszen éppen a rendőrlámpa helyén épülhetne az egyik körforgalom. Az intézményvezető ígérete szerint amíg megszületik a döntés a főutca közlekedési rendjéről, jobban odafigyelnek a lámpás csomópontra, hogy minél kevesebb legyen az üzemzavar.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!