Szentes és környéke

2007.01.03. 15:19

Felmentették az orvosigazgatót

Azonnali hatállyal felmentette orvosigazgatói tisztségéből Tóth Editet a szentesi kórház megbízott főigazgatója. Fenyves Ernő lapunknak azzal indokolta döntését, hogy megingott a bizalma Tóth Editben. Korábban mindketten pályáztak a szentesi kórház főigazgatói székére.

Blahó Gabriella

Forr a levegő a szentesi kórházban. Tóth Edit tovább dolgozhat az intézményben, de már nem orvosigazgatóként. Fotó: Tésik AttilaAzonnali hatállyal felmentette orvosigazgatói tisztségéből Tóth Editet a szentesi kórház megbízott főigazgatója. Fenyves Ernő lapunknak azzal indokolta döntését, hogy megingott a bizalma Tóth Editben. Korábban mindketten pályáztak a szentesi kórház főigazgatói székére. Az intézményben sokan úgy vélik: a jelenlegi vezető így akarta félreállítani versenytársát. Fenyves határozattan cáfolta ezt a híresztelést. Elképzelhető, hogy Tóth munkaügyi bírósághoz fordul.

A keddi vezetői értekezlet után Fenyves Ernő szóban közölte Tóth Edittel: a továbbiakban nem láthatja el az orvosigazgatói teendőket, a megbízás alól felmenti. A gyermekosztály vezető főorvosnőjét váratlanul érte a döntés, hiszen – mint mondta – a határozott idejű megbízatása 2008 májusáig szól erre a tisztségre. A doktornő tegnap még nem kapta meg írásban az indoklást. Hangsúlyozta: ennek tartalmától teszi függővé, hogy munkaügyi bírósághoz fordul-e vagy sem. Fenyves Ernő lapunknak döntését a doktornő iránti bizalom elvesztésével indokolta. Elmondta: az elmúlt időszakban több olyan dolgot tapasztalt a főorvosnő magatartásában, amely megerősítette benne az elhatározást. Fenyves Ernő hasonló véleményeket hallott a kollégáitól is, ezért döntött a felmentés mellett. Hogy milyen dolgokat tapasztalt és mit hallott a kollégáitól, azt nem árulta el a főigazgató.

Fenyves Ernő szerint döntését nem befolyásolta az igazgatói pályázat. Fotó: Karnok CsabaFenyves Ernő lapunk kérdésére válaszolva elmondta, szó sincs arról, hogy a kórház főigazgatói tisztségéért folyó versenyben így kívánta volna félreállítani riválisát. „Ebben az időszakban nem ellenségek, hanem versenytársak vagyunk, mindannyian megmérettetünk. Joga van bárkinek pályázni, de azt nem engedhetem meg, hogy széthúzás legyen a kórházban" – mondta az intézmény megbízott vezetője. Határozottan cáfolta, hogy a főigazgatói székre szintén pályázó dr. Papp Zoltán sebészt ebben az összefüggésben bármi hátrány érhetné. Fenyves felkérte a kórház szakmai vezető testületét, tegyen javaslatot a következő orvosigazgató személyére.

Papp Zoltán a főigazgatói felmentésről nem kívánt véleményt nyilvánítani. Azt mondta, még nem döntötte el, hogy a következő körben is pályázik-e a kórházvezetői posztra. Tóth Edit és Fenyves Ernő sem döntött még arról, hogy benyújtja-e újból a pályázatát.

Megírtuk: négyen pályáztak – a fentiek mellett a szegedi dr. Várkonyi Katalin – a szentesi kórház főigazgatói posztjára, de a fenntartó megyei önkormányzat senkit sem nevezett ki az intézmény élére a december 14-i ülésén. A megyei közgyűlés jobboldali többsége azzal érvelt, hogy amíg a kormány részéről nem körvonalazódnak világosan a finanszírozás kérdései, nem lehet új vezetőt választani. A baloldal Szirbik Imre szentesi polgármester vezetésével szorgalmazta volna a mielőbbi döntést, a polgári frakció azonban leszavazta a javaslatukat. Baláspiri Csaba, a megyei önkormányzat egészségügyi bizottságának fideszes elnöke akkor cáfolta, hogy a jobboldalnak „lenne valakije" a főigazgatói posztra, most pedig nem kívánt nyilatkozni Tóth Edit felmentéséről. Baláspiri Csaba szerint ez a megbízott igazgató joga és hatásköre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!