Szentes és környéke

2009.04.17. 22:16

Véget vetnek minden sumákolásnak

Szentes - Elektronikus napló bevezetését tervezi a jövő tanévtől a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola – kísérleti jelleggel, egyelőre csak a felsősöknél. A félmillió forintos fejlesztés révén a szülők naprakészen követhetik csemetéjük tanulmányi eredményét, de a tanárokkal is levelezhetnek majd.

Szűcs Csaba

Vége a sumákolásnak, az ellenőrzőfüzet rejtegetésének – legalábbis a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola diákjai számára, a nagy múltú intézmény ugyanis elektronikus napló bevezetését tervezi a 2009/2010-es tanévtől.

– Hosszú évek óta nagy hangsúlyt fektetünk iskolánk informatikai fejlesztésére, ennek újabb állomása lenne az e-napló – tudtuk meg Karikó-Tóth Tibor igazgatótól. – Több, ezzel foglalkozó cég rendszerét megvizsgáltuk, végül kiválasztottunk kettőt, amelynek készítőit bemutató előadásra hívtuk. Az új módszernek köszönhetően a szülők naprakészen követhetik gyermekük tanulmányi előmenetelét: megnézhetik az érdemjegyeket, dicséreteket, figyelmeztetéseket, hiányzásokat, de a pedagógusokkal is válthatnak e-mailt.

Az elektronikus napló elindítása félmillió forintba kerül, az összeget pályázat útján teremti elő az intézmény. Kísérleti jelleggel, egyelőre csak a felső tagozatnál vezetik be. Korábban készült egy felmérés, ami szerint a felsős diákok szüleinek 98 százaléka rendelkezik otthon vagy a munkahelyén számítógép- és internet-hozzáféréssel. Az ingyenes e-naplót az iskola honlapján érhetik majd el, a belépéshez mindenki személyre szóló kódot kap. A naplót az iskola belső hálózatáról működtetik, így védve lesz a hekkerektől.

Vásárhelyen jó tapasztalatokat szereztek. Fotó: Tésik Attila

Vásárhelyen jó tapasztalatokat szereztek.
Fotó: Tésik Attila

– Remek ötletnek tartom, bízom benne, hogy megvalósul, és az egész intézményre kiterjesztik majd – mondta az elektronikus naplóról Csendes Tamásné Ildikó, akinek a kislánya a szentesi református iskola 3. osztályos tanulója. – A szülő bármikor megnézheti csemetéje teljesítményét, nincs többé a jól bevált kifogás: véletlenül a suli egyik padjában hagytam az ellenőrzőm. Hiányzáskor komoly segítséget jelentene a pótlásban, ha a házi feladatok is folyamatosan felkerülnének a világhálóra – tette hozzá a gyógymasszőrként dolgozó anyuka.
Úgy tudjuk, hogy a Kurca-parti város többi oktatási intézményében nem tervezik az elektronikus napló bevezetését.

– Van néhány egyesem, amelyről otthon még nem tudnak – árulta el egy, a neve elhallgatását kérő helybeli középiskolás srác. – Egy ideig titokban lehet tartani, így a zsebpénzmegvonás néhány héttel halasztható. De ha egyszer bevezetnék nálunk is az e-naplót, nekem annyi...

Vásárhelyen jól működik

A hódmezővásárhelyi Gregus-szakközépben tavaly ősszel indult a kettős könyvelés, először a technikus osztályokban vezették be az elektronikus naplózást. Ezzel párhuzamosan futott egy darabig a jól ismert papíralapú, de októbertől már csak az e-naplót alkalmazták. Január közepétől, a második félévtől valamennyi 9–12. osztályban használják. A próbaüzemen már túl van az intézmény, az eddigi tapasztalatok pedig kedvezőek, és a fejlesztésen gondolkoznak.

Ezek is érdekelhetik