Szentes és környéke

2011.11.07. 20:46

Új szentesi díszpolgárok: szájsebész, operaénekes

Szentes - Berkes János operaénekes, Vajdovich István szájsebész és Homoki-Nagy Mária történészprofesszor is Szentes új díszpolgára lett. Mindhárman erősen kötődnek a Kurca-parti településhez.

Munkatársunktól

– Bár márciusban megkaptam a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjét, amely a 46. éve végzett oktató-nevelő programért, illetve a szájsebészeti implantátum bevezetéséért szakmai díjként kaptam, a szülőváros kitüntetése számomra magasabb elismerést jelent – mondta Vajdovich István nemzetközi hírű szájsebész annak kapcsán, hogy a nemzeti ünnep alkalmából díszpolgári címmel tüntette ki Szentes önkormányzata. – Ez nemcsak az én elismerésem, hanem a családomé is, hiszen a nagyszüleim itt voltak tanítók, a feleségem gyógyszerész, míg a lányom gyermekorvos. Ez ezért lelkileg többet jelent számomra a lovagkeresztnél.

Szentes új díszpolgárai. Fotó: Vidovics Ferenc

Szentes új díszpolgárai.
Fotó: Vidovics Ferenc

Berkes János operaénekes úgy gondolja, hogy a városért tett szolgálatait ismerték el a díszpolgári címmel: – 4–5 évvel ezelőtt a Szentes Városért Alapítványtól már kaptam elismerést a kultúra terjesztéséért. Jövőre lesz ugyanis tizedik éve, hogy a Szent Anna-templomban szervezek koncerteket az orgonafelújítás javára. Kezdetben Nagy János igazgató úr orgonált, s csak én énekeltem, az utóbbi években már kollégáim, énekesek, majd zenészek és szentesi fiatalok is felléptek. Az ember megöregszik, mire rájön, hogy a legjobb adni – mondta. Berkes János édesapja is énekes volt, őt az Operaház egykori igazgatója fedezte fel, amikor 1938-ban Szentesen nyaralt.

– Úgy gondolom, eddig elért eredményeimért tartottak méltónak a kitüntető címre. Akárhová megyek, akármit csinálok, valahol mindig ott van a háttérben a szülővárosom, és ezt Szentes észrevette – mondta Homoki-Nagy Mária, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara magánjogi tanszékének vezetője. Hozzátette: tudományos munkásságát még középiskolás korában a szentesi levéltárban alapozta meg, és amikor a magyar rendi magánjoggal, szakterületével kezdett foglalkozni, ezt a gyűjteményt is használta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!