Szentes és környéke

2012.08.27. 09:38

Rendszámokkal borította a tetőt

Szentes - Több mint hatezer rendszámtáblát gyűjtött össze Német Imre, az egyik különlegességért nem sajnált 80 ezer forintot sem.

Darók József

A kerítés nem kolbászból van a szentesi férfinél, viszont autórendszámokkal van borítva a melléképületek fala és teteje, már a kapuból észrevehető a Kishát utcai házának udvarára lépve. Pedig ez még csak egy kisebb része a kollekciójának, mely már 6 ezer darab fölött van. A többit polcon vagy bedobozolva tárolja a gyűjtő, aki először 15 éve, egy amerikai filmben figyelt fel egy színes rendszámtáblákkal borított falra. Akkor még álmodni sem merte, hogy neki is lesz amerikai rendszáma. Túlnyomórészt persze, országszerte MÉH-telepeken beszerzett hazai darabok vannak birtokában, de tud szolgálni az érdeklődőnek becsesebb példányokkal is.

Rendszámokkal borította a tetőt - GALÉRIA


Garázsa belső falán mutatja meg az időjárástól védett kincseit: interneten rendelt osztrák, francia, indonéz táblákat, de van itt háború utáni magyar, cirillbetűs, és jugoszláv katonai járműről származó rendszám is, utóbbi igencsak hadviselt állapotban, s számos amerikai állam, köztük New York, Oregon, Florida is képviselteti magát. Akad, ami vasdarabnak tűnik, de pecsétje árulkodik: II. világháborús német járműről való. Egy régi angol motor rendszám a sárvédő alakját követi. Mutat még ukrán ideiglenes rendszámot műanyagból, kínait pedig papírból.

A szomszédos fészer az eddigieknél is impozánsabb látványt nyújt, itt aztán tényleg tele a fal rendszámokkal, de még a tető is, mert már csak ott akadt hely. Ebből is látszik, Német Imre sok időt és energiát öl ebbe a hobbiba. A tetőre és az ajtókra azok az E-jelölésű rendszámok kerültek, melyekből a legtöbbet gyűjtötte, s melyekért épp ezért nem annyira kár, hogy ki vannak téve az időjárás szeszélyeinek. A földön ott várják a restaurálásra váró darabok, maga egyengeti, vagy akár festi a sérült lemezeket, minthogy többségéhez ilyen állapotban jut hozzá.

Rendszámokkal borította a tetőt - GALÉRIA


Az autókhoz való vonzódása más formában is jelen van életében: munkagépen dolgozik, azt mondja, szereti, ha berreg alatta valami. Régebben sofőrként is kéregetett használt rendszámot a tulajdonosaiktól. Sokan nem szívesen válnak meg az ereklyétől, félnek is, hogy esetleg visszaél vele. Manapság már le kell adniuk a forgalomból kivont azonosító táblákat az autósoknak, így Imre csak a régebbiekre pályázhat. Hogy látszódjon, ő egy komoly érdeklődő, névjegykártyát is készíttetett, sőt fia szerkesztett számára egy weboldalt is.

Ha lemezként veszi, pár száz forintért jut hozzá kilójához. Ma már főleg a neten zajlik a vásárlás, ott azért húzósabb árak vannak, darabjáért több ezer forintról indulva. A legdrágább vétel 80 ezer forintjába került, a rendszám egy VÁM-kezelés alatt állott kocsiról való, még a rendszerváltás előttről, Imre szerint akkoriban sem lehetett ilyennel mindennap találkozni.

Rendszámokkal borította a tetőt - GALÉRIA


Eddig nem reklámozta gyűjteményét, pár éve egy csupán felhívás nyomán lépett vele Imre a nyilvánosság elé, de mint mondja, alapvetően azért gyűjti, mert örömét leli benne. Akit érdekel, bejelentkezhet nála a honlapján.

A kollekció gyarapításával továbbra sem hagy fel Imre, de egy ideje a mennyiség helyett a minőségre hajt. Álma, hogy mind az 50 amerikai államban használt rendszámból kerüljön a kollekciójába. A garázs falán azért még elférnek az ilyen helyekről elmaradhatatlan, hiányos öltözetű lányok képei, jegyzi meg mosolyogva a gyűjtő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!