Szentes és környéke

2013.04.09. 10:15

Elmés fejtörőket készít az ördöglakatos

Szentes - A legvidámabb hangulat talán az ördöglakatokat bemutató portékásokat veszi körbe egy-egy kirakodóvásáron, így tapasztalja Kovács Iván, aki még gyerekkorában készítette az első furfangos játékot. Az ördöglakatosoknak fesztivált is rendeznek, oda szeretne eljutni a nyáron Sördöglakat nevű találmányával a nyugdíjas szentesi férfi, hátha próbára teszi vele a többi hozzá hasonló játékos elmét.

Darók József

Két hajlított, egymásba fonódó szöggel kezdi a bemutatóit [namelink name="Kovács Iván"], ez szerinte a legegyszerűbb. Aztán egyre komolyabb találékonyságot igénylő játékok következnek, míg fel nem adja a próbálkozó. A „hivatalos" becsapós napon, azaz április 1-én is sikert arattak játékai a szentesi kézműves ízek fesztiválján. Azonban mindanyiszor, amikor felesége, Kovács Ivánné népi bútorfestő meghívást kap egy-egy környékbeli kirakodóvásárra portékáit, a férje is vele tart az elmés fejtörőkkel.

Kovács Iván, aki még gyerekkorában készítette az első furfangos játékot.

Kovács Iván még gyerekkorában készítette az első furfangos játékot.
Több sportágban is jeleskedett Kovács Iván, az íjászatnak és a fúvócsőnek szentesi meghonosítója, de korábban versenysakkozó is volt. Azt meséli az erdetileg vasas szakmát tanuló, majd a távhőszolgáltatónál dolgozó „ördöglakatos", hogy már gyerekkorában is készített furfangos játékokat, főleg fémből, de komolyabban nyugdíjasként foglakozik vele.

„Maga egy sunyi ember"

Mindent Szentesről
A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 Régi időkre nyúlik vissza az ördöglakatok ötlete, csak a megjelenítési formái változnak, mondja. Ő már kifejlesztett újakat is, a lényeg, hogy minél rafináltabb legyen egy-egy darab. Leginkább fa és természetes anyagok felhasználásával készíti az ördöglakatokat, egyszerű barkácseszközökkel és barkácstudománnyal, fogalmaz. - Ez leginkább hobbi számomra, s a legnagyobb boldogság, amikor a játék kifog egy másik ördöglakatoson – mosolyog Iván. Versengésre pedig nincs is jobb alkalom a bakonysárkányi ördöglakat-fesztiválnál, melyet a falu iskolájának igazgatója szervez nyaranta, mivel nagy szerelmese az ördöglakatoknak. Erre az eseményre szeretne eljutni a leleményes játékok szentesi művelője, méghozzá egy szerinte nagyon bonyolult találmánnyal, melynek a Sördöglakat nevet adták feleségével. Férfiaknak egyben remek ajándék ez a játék, mert egy Pirike által festett fadobozban lévő dobozos sörhöz lehet hozzájutni – már amennyiben sikerül kinyitni az ajtaját. Persze, egy idő után van rá esély, de akadt olyan játéka is beszélgetőtársamnak, amire azt mondta egy bácskatopolyai vásárlója, hogy ne árulja el a trükköt, hazáig úgyis megoldja. Nos, a történet két év múlva folytatódott: újra találkozott ezzel a vevővel, aki azt kérte, na, most már mutassa meg neki a megoldást.

Két hajlított, egymásba fonódó szöggel kezdi a bemutatóit.

Két hajlított, egymásba fonódó szöggel kezdi a bemutatóit.
S ha már ördöglakat a neve, nézzen is ki úgy, ilyen darabot is találni Kovács Ivánéknál, melyre szintén felesége festette a vigyorgó ördögpofát.
Egy bambuszdarab, zsinór, golyó, karika, s máris kész a kétezer éves ötletre épülő, egyik legfifikásabb játék, mutat egy mintát Iván. Kettős feladata van a próbálkozónak az ördöglakatokkal: szétszedni és összerakni, na, ez utóbbi az, ami mindenkinek végképp feladja a leckét. Egy ilyen játék kiválóan serkenti a kombinációs készséget és a kézügyességet, hát még az elkészítése. Az egyébként nagyon leleményes székelyeknél vendégeskedve egy gyerek, akinek megmutatta a trükköt, csak annyit mondott Ivánnak: „Maga egy sunyi ember."

Iskolában is hasznos lenne

A mai gyerekek problémamegoldó képességét kiválóan lehetne fejleszteni ilyesféle játékokkal az iskolában is, ez a meggyőződése az ördöglakatok készítőjének. A családsegítő központnál egyszer gyerekeket is bevonta a játékkészítésbe, a siketek és nagyothallók rendezvényein pedig már visszatérő vendégnek számít, nagyon várják az ördöglakatait. Iván asztali játékokat is készített, csúszókorongot és korongbiliárdot, de az ügyes kezű férfi a biharnagybajomi Karafitty citerazenekar megrendelésére éppen tíz kicsi citerán is dolgozik a nejével közösen.

Az ördöglakat a fogyatékkal élők számára is remek foglalatosság, akárcsak Kovács Iván másik el nem múló szenvedélye, a fúvócső. A sportág mostanában az ő közreműködésével Siófok környékén éli reneszánszát, de városunkban is jelen van. Iván nem adja fel a célját, hogy a fogyatékkal élő sportolók versenyezhessenek fúvócsőben is, mert a kerekesszékesek szerinte jobb teljesítményre képesek ebben, mint az épek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!