Szentes és környéke

2013.05.22. 16:06

Késik az új fahíd építése

Szentes - Ősszel kezdődhet az Eszperantó-híd átépítése, ha másként nem dönt a képviselő-testület. A szeptemberben tárgyalandó turisztikai fejlesztési program része lehet a Kurcán átvezető hidak jövőbeni kialakítási módja, ami meghatározza a liget melletti fahíd építését is. Az érvényes tervek szerint a jelenlegi gyalogos átkelő mása épülne meg mintegy 25 millió forintért. A fahíd hossza és kialakítása nem változik, a szélessége nő néhány centiméterrel.

Delmagyar.hu

Az Eszperantó-híd teljes átépítésére készül a Városellátó Intézmény, azonban a munkákkal kénytelenek várni szeptemberig. Addig a közvetlen balesetveszély elhárítása érdekében a napokban elvégzik a legszükségesebb javításokat. Tavasszal még azt nyilatkozta [namelink name="Varga Sándor"] intézményvezető, hogy májusban megkezdődhet egy új gyaloghíd építése a jelenlegi mellett. Azonban a városfejlesztési bizottság márciusi ülésén felmerült – a lapunkban is megjelent – elképzelés szerint a Kurca lehetne a város új főutcája. A csatorna hajózhatóvá tételének egyik feltétele a meglévő hidak magasítása. A bizottság ezért a felújítási munkák elhalasztásáról döntött a képviselő-testület szeptemberi üléséig.
Az okokról [namelink name="Horváth István"], a városrendezési, -fejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke beszélt lapunknak.

Késik az új fahíd építése.

Késik az új fahíd építése.
- Márciusban kapott nyilvánosságot [namelink name="Kastnerné Józsa Erzsébet"] tanárnő Kurcáról szóló tanulmánya, amelyben a víz hajózhatóvá tételéről is írt. A bizottságnak tetszett az elképzelés, ezért szeretné ha a vízi turisztikai hasznosítás érdekében bekerülne a meglévő és leendő hidak ívének megemelése a város fejlesztési programjába. A folyamat első lépcsője lehetne az Eszperantó-híd olyan mértékű átalakítása, hogy alatta kisebb hajók is elférnének. Ezért döntött a bizottság a munkák pár hónapos felfüggesztéséről. Amennyiben a testület szeptemberi ülésén elfogadja a fejlesztési program hidakra vonatkozó részét, akkor az Eszperantó-híd magasabb ívvel épülhet meg – mondta a képviselő.

Horváth István véleménye szerint a tervek módosítása és egy magasabb híd építése nem kerülne a jelenlegi költségek duplájába, hosszabb távon azonban jelentős hozadéka lenne. A többi híd közül a Makai-hidat előbb-utóbb úgy is fel kell újítani, a Kiss Zsigmond utcai közúti híd tervei eleve magasabb ívre készültek. Nagyobb falat az ifjúsági ház mögötti átkelő megemelése és a hozzá vezető utak átépítése, a műszaki megoldást keresik. A képviselő hangsúlyozta: az összes híd átépítése több éves folyamat, azonban az Eszperantó-híd átépítése most van napirenden, és amit csinálunk, az legyen alkalmas a kishajók forgalmára is.

A gyalogoshíd felújításának 25 milliós pénzügyi fedezetét tavaly áprilisban szavazta meg a testület, majd ősszel elkészültek az építési engedélyezési tervek, valamint a kivitelezési tervdokumentáció. Az építési engedélyt márciusban adta ki a közlekedési hatóság hajózási hivatal hídügyi osztálya, a végleges építési engedély május-június hónapban érkezhet meg. Az Eszperantó-híd tervezési és engedélyezési költségeire 3,8 millió forintot fizetett ki a Városellátó Intézmény március végéig. Az új átkelő a jelenlegihez hasonlóan 46 méter hosszú és 2,3 méter széles, a megközelítéséhez két akadálymentesített rámpát alakítanak ki a liget felől, de megmarad a jelenlegi lépcső is. Terveik szerint a gyalogosforgalmat segítendő, az építés idejére meghagyják az 1981 augusztusában emelt jelenlegi hidat, amit majd később bontanak el. A Kisér felől is felújítják a sétányt a fahíd elkészültét követően, és szintén akadálymentesen lehet majd megközelíteni az átjárót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!