Szentes és környéke

2013.05.27. 16:13

Ritkítanák a buszjáratokat

A helyi buszjáratok kihasználatlansága miatt a járatok csökkentését javasolta a műszaki osztály a következő évtől Szentesen. Az elvégzett utasszámlálás adatai szerint van olyan járat, amit naponta egy utas vesz igénybe. Az önkormányzat pályázatot ír ki a helyi buszközlekedés ellátására. <br>

Delmagyar.hu

Alacsony a helyi buszjáratokon utazók száma, derült ki abból a felmérésből, amit a Tisza Volán Zrt. és az önkormányzat is elvégzett. A busztársaság egy héten keresztül jegyezte a helyi viszonylatban, de nem helyi járatokat igénybe vevők számát. Az adatok szerint közel háromszázan utaztak az autóbusz állomás és a Tesco között és valamivel 300 fő feletti utasszám jellemezte a buszállomás és Berekhát útvonalat is a hét nap során. A buszállomás - Ruhagyár viszonylatban naponta közlekedő járatot összesen 7 fő vette igénybe az egy hetes számlálási időszakban. Fenntartása éves szinten közel 400 ezer forintjába kerül az önkormányzatnak.

Az elvégzett utasszámlálás adatai szerint van olyan járat, amit naponta egy utas vesz igénybe.

Az elvégzett utasszámlálás adatai szerint van olyan járat, amit naponta egy utas vesz igénybe.

Taxival olcsóbb?

A közlekedés más módját is választhatják a helyiek. A taxisok tapasztalata szerint többen összefogva vitetik magukat munkába autóval. Taxival szállítanak utasokat városkörnyéki kertészetekbe és a Tescoba is. A hipermarket kifizeti dolgozóinak a fuvar díját. Információnk szerint egy taxis út 600-800 forintba kerül, így ha négyen összefognak akkor akár kétszáz forint alatt megússzák a munkába menetelt otthontól a munkahelyig. A helyi buszjegy ára járatonként 185, elővételben 165 forintba kerül. Az összvonalas havi bérlet ára 3755 forint. 

 A város két havas napon végzett utasszámlálása szerint a napi 19 járatból három megszüntethető az alacsony kihasználtság miatt. A buszállomásról reggel 5 óra 55-kor induló napi legelső járat kihasználtsága (4 fő) minimális, ugyanakkor a visszatérő, a Drahos utcából 6.05 órakor induló 3-as járat kihasználtsága 21 fő. A legutolsó, az autóbusz állomásról 18.10 órakor induló járaton a Drahos utca irányában többen utaztak, ugyanakkor a Drahos utca – Hékéd útvonalon közlekedő 3-as járat igénybevétele csekély. A visszatérő 3/A jelű Hékéd - Autóbuszállomás viszonylatban nem volt utas. 3/A járatot a Vasútállomás felé a 18.30 óra körüli gócidőhöz azonban nem veszik igénybe. Ennek a három járatnak az elhagyása éves szinten 1.6 millió forint megtakarítást eredményezne.

A városközpont rekonstrukció során az Ady utcán valamint Tóth József utca egyes szakaszain egyirányú közlekedési forgalmi rend lép életbe. A változások miatt a Drahos utca felől közlekedő 1-es és a 3-as járat útvonala mintegy 400 méterrel növekszik, ami mintegy félmillió forint többletköltséget jelent. A 9-es járatot 20-30 diák venné igénybe. A reggeli és délutáni 2-2 járatpár költsége 3,1 millió forint lenne éves szinten. Igényként merült fel a dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon 2. számú járatának visszaállítása, ami ugyancsak plusz 826 ezer forint kiadást jelent.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Az esetlegesen megszűnő, illetve újonnan induló autóbuszjáratok figyelembevételével az önkormányzat pályázatot ír ki a helyi autóbuszos tömegközlekedés biztosítására konkrét menetrenddel és éves futásteljesítménnyel. Az új közszolgáltatói szerződés január 1-jétől lép érvénybe és várhatóan a minimálisan köthető 5 éves időtartamra szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!