Szentes és környéke

2013.06.25. 22:48

Holnap lesz a Kurca-híd műszaki átadása

Szentes - Szentesen lassan a hajrájához érkezik a közel 1 milliárd forintos belvárosi rekonstrukció.

Munkatársunktól

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

A megújuló Kurca-híd műszaki átadása június 27-én lesz, majd azt követően néhány héten belül forgalomba helyezik, minden közlekedő birtokba veheti – tudtuk meg [namelink name="Szirbik Imre"] polgármestertől.

A projekt tavaly november 26-án indult, december 6-ától az év végéig végrehajtották a vízkizárást, megkezdték a híd egy részének bontását, míg az építés januárban startolt. Az eredetileg 1884-ben készült hidat leggyengébb pontján, középen vasbeton szerkezettel erősítették meg, bővítésként 2,5 méteres részt toldottak hozzá. Csongrád felé közlekedve a Kurca-híd bal oldalán kerékpáros és gyalogos, a jobbon csak gyalogos közlekedésre alkalmas sávot alakítottak ki. A híd mindkét oldalán – szaknyelven a kifolyási és a befolyási oldalon – falazott boltíves a víz felett, ezzel visszaállították az eredeti, az 1884-es állapotokat. Ezután már csak a „kozmetikázást", valamint a hídra a város felöl fel- illetve levezető út újraaszfaltozását végezték el.

Ez a híd már nem az a híd. Fotó: Vidovics Ferenc

Ez a híd már nem az a híd.
Fotó: Vidovics Ferenc

A hidat követi az Ady Endre és a Petőfi utca átépítése, a közbeszerzési eljárást az önkormányzat már kiírta, hamarosan választanak kivitelezőt, és napokon belül megkezdődnek a munkák. A rekonstrukcióval a tervek szerint november 30-áig kell végezni. Zajlik a Kossuth tér 5. szám alatti, Szentesen csak „Fehér Házként" ismert épület átépítése, a munkák a látványos résznél tartanak. Megújul ez első két üzleti szint, míg a lakásokat az ott élők költségéből, hozzájárulásával hőszigetelik. Ezzel az épülettel szeptember 1-jéig kell végeznie a kivitelezőnek. A belvárosi rekonstrukció utolsó állomása a Petőfi Szálló rendbetétele lesz, de annak a büdzséje nincs benne a már említett közel 1 milliárd forintban – közölte a polgármester.

– Köszönöm a lakosság eddigi példás türelmét, amit a Kurca-híd átépítésénél tanúsított – mondta Szirbik Imre –, már csak egy kis türelmet és megértést kérek, és ígérem: az esztendő végére megújult, megszépült, élhetőbb, emberközpontúbb belvárosa lesz Szentesnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!