Szentes és környéke

2013.09.04. 12:57

Közelharc a zöldségpiacon

Szentes - Behajtani tilos táblák borzolják egyes kofák kedélyeit a Rákóczi utcai zöldségpiacon: csak 7 óra előtt és 10 óra után lehet járművel behajtani a sorok közé. A helyi rendelet egyébként ennél is szigorúbb.

Delmagyar.hu

Nehezen barátkoznak meg az új renddel egyes kofák a Rákóczi utcai zöldségpiacon. Korábban többször előfordult, hogy a vevőkkel zsúfolt sorok közé hajtottak autóikkal azok az árusok, akik gyorsan túl tudtak adni portékájukon. Két hónapja viszont behajtani tilos táblát helyeztek el mindkét bejáratnál. Mint megtudtuk, a piacot működtető Szentes Városellátó Nonprofit Kft. beszigorított: reggel 7 után és 10 óra előtt senki nem mehet be járművel a pavilonok közé.

Behajtani tilos táblák borzolják egyes kofák kedélyeit a Rákóczi utcai zöldségpiacon.

Behajtani tilos táblák borzolják egyes kofák kedélyeit a Rákóczi utcai zöldségpiacon.

Nyugta vs. pénztárgép

Nem csak az őstermelők, hanem a viszonteladók és a kereskedők is kedvelik a szentesi zöldségpiacot. Utóbbiak számára viszont kegyelemdöféssel ér fel, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium a minap közölte, a vállalkozóknak legkésőbb augusztus 31-ig meg kell tenniük az átállás érdekében előírt lépéseket, tehát a hét végére valamennyi érintettnek rendelkeznie kell érvényes pénztárgép-megrendeléssel. Ez közel 100 ezer forintos kiadást jelent a kereskedőknek. Ha nem tudják vállalni a terhet, a piacon sem árusíthatnak. Az őstermelők továbbra is nyugtát kötelesek adni vásárláskor. 

 Ezt a legtöbben üdvözölték, de voltak olyan, szerkesztőségünket is megkereső kofák, akik szerint a régi rend is jól működött, kár volt változtatni rajta.

Olybá tűnik, ők sem voltak tisztában azzal, hogy az általuk megszokott gyakorlat szabálytalan volt. Tudniillik a vásárokról és piacokról szóló helyi rendelet úgy fogalmaz, a Rákóczi utcai piacra gépjármű, kerékpár és más áruszállításra alkalmas eszköz csak az áru be- és kiszállítására használható, amelyet a piac nyitva tartásának első és utolsó órájában lehet végezni (vagyis nyáron 6, télen 7 óra előtt, illetve 11 óra után). A piac területéről az áru beszállítása után lehetőleg minden járművet el kell távolítani. A piac területén maradó járművek után helyhasználati díjat kell fizetni – áll a jogszabályban. Sőt a rendelet arra is kitér, hogy a piac és vásártér közlekedési útjait szabadon kell hagyni, azt áruval, göngyöleggel, járművel vagy hulladékkal eltorlaszolni tilos, és a sétáló árusítók nem akadályozhatják a forgalmat. Érdemes viszont megjegyezni, hogy általában 9 óra után számottevően megcsappan a vevők száma, 10 óra után pedig alig térnek be vásárlók a piacra.

Rendet kellett tenni a zöldségpiacon, ahová sokszor gondolkodás nélkül hajtottak be az őstermelők. Előfordult, hogy megrongálták az elárusítóhelyet, és a vevők biztonságát is veszélyeztették. A kapukban sokszor illegális árusítók tartották föl a vásárlókat, velük szinte közelharcot kellett vívnia a piacfelügyelőnek, hogy eltűnjenek – mondta lapunknak Bujdosó Károly, a Szentes Városellátó Nonprofit Kft. illetékese. Hozzátette, sokáig a helypénzszedőre hárult minden feladat és probléma megoldása, de most már piacfelügyelő segíti a munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!