Szentes és környéke

2013.10.15. 22:20

Egyelőre nem újítják fel az Eszperantó hidat

Szentes - Többször át akarták már építeni az Eszperantó hidat a Kurcán, a pénz is megvolt rá. Most viszont úgy vélik, teljesen új, magasabb építmény kellene.

Králik Emese

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

A kétszer módosított tervek szerint nyáron kellett volna elkezdeni az 1981-ben épült Eszperantó híd átépítését. A szentesi liget mellett, a Kurcán átívelő 46 méter hosszú gyalogátkelő alkatrészeit az évek során több ponton fáról acélra cserélték, a szerkezet mára azonban megérett a felújításra: két évvel ezelőtt le is zárták, mert balesetveszélyes volt. Akkor néhány feltétlenül szükséges munkát elvégeztek, de világos volt: hamarosan renoválni kell. Az is szerepelt egy ideig a tervek között, hogy talán egy teljesen új, impozánsabb építmény turisztikai vonzerőt is kölcsönözne a környéknek. Ennek a költségeit azonban 50 millió forintra becsülték a szakemberek, a város így egyelőre letett erről a lehetőségről.

A híd megérett a felújításra. Vagy inkább az átépítésre. Fotó: Králik Emese

A híd megérett a felújításra. Vagy inkább az átépítésre.
Fotó: Králik Emese

Tavaly tavasszal 28 millió forintot különítettek el a felújításra, úgy tervezték, kicserélnek 24 tölgyfacölöpöt, magát az átkelőt pedig kicsinosítják. A munka nem kezdődött el, úgy volt, majd idén nyáron. Az év elején azonban úgy döntött a képviselő-testület városfejlesztési bizottsága, hogy nem szabad elhamarkodni, inkább mégis várjanak vele. A szeptemberi testületi ülést várták, akkor tettek volna végleg pontot a város turisztikai akcióterve végére, mondta a bizottság elnöke, Horváth István. A városatya a Szentest átszelő főcsatornának, a Kurcának komoly vendégcsalogató szerepet szán, a híd átépítését is csak ebben a szellemben tudná elképzelni.

– Ahhoz, hogy a Kurca motoros kishajókkal járható legyen, közel 3 méter űrszelvényű hidakat kell építeni. Az Eszperantó hídra vonatkozó érvényes tervek nem ilyenek. Ha a jelenlegi méretek maradnak, a város évtizedekre bebetonozza a kihasználatlan állapotot – jelentette ki. A magasabb híd szerinte nem kerülne jelentősen többe. A víz járhatósága érdekében három másik átkelőt is meg kellene emelni. A híd, illetve a főcsatorna ügye a tervek szerint az októberi ülésen ismét napirendre kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!