Szentes és környéke

2014.02.25. 21:09

Bizonytalan a fóliások jövője

Szentes - A szentesi kertészek úgy tudják: a volt kertészeti kutató most az államé, de a város szeretné megszerezni, mert kellene a hely a sokmilliárdos Vitala-projektnek. Nem ellenzik a fejlődést, de szerintük kár kapkodni. Nekik ez a munkahelyük.

Králik Emese

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Tavaly februárban hallottuk az első találgatásokat arról, mi lesz ezzel a területtel. Ahogy ma is nevezik, a kutatótelep – úgy tudjuk – a vagyonkezelőé, tőle a Dabic Kft. bérli, mi meg ettől a cégtől vesszük ki a fóliasátrak helyét. Most év elején azt az információt kaptuk, hogy ha idén nyáron lejár a bérlet, pakolhatunk, nem kapunk hosszabbítást. Mivel 25 éve mindig egyéves szerződésünk volt, nem is számítottunk arra, hogy ez most másként lesz, nem készültünk a költözésre – mesélte feldúltan [namelink name="Szél Katalin"]. Azoknak a fóliásoknak a nevében beszélt, akik eddig a kutatótelepen gazdálkodtak. Többen is bekapcsolódtak a beszélgetésbe, azt mondták, becsapottnak érzik magukat. Szerintük felháborító, hogy szinte csak egy véletlen beszélgetés során szereztek tudomást az ügyről, őket senki nem tájékoztatta. Pedig a mezőgazdaság nem olyan, hogy hirtelen abba lehessen hagyni, még akkor se, ha bérelt területen gazdálkodnak. Most nem mernek palántát nevelni, drágább dolgokat vásárolni, mert fogalmuk sincs, nyártól mi lesz velük.

Szabó József szerint a családok jó részének a telep adja a megélhetést. A legnagyobb érték a termálkút. Fotó: Králik Emese

Szabó József szerint a családok jó részének a telep adja a megélhetést. A legnagyobb érték a termálkút. Fotó: Králik Emese

A Vitala-projekt mérföldkövei

A Vitala befektetői csoport két éve sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 200 millió dolláros egészségturisztikai fejlesztésre készülnek Szentesen. A város kisebbségi tulajdonosként részese a Spa and Medical Kft.-nek, ez a cég a felelős partnere az együttműködőknek. Akkor az is elhangzott: a tanulmányok lezajlása után – és optimális pénzügyi feltételek mellett – leghamarabb 2014-ben ejthetik meg az első kapavágást. Tavaly novemberben írtunk arról, hogy a város a Petőfi Szállót, a parkerdőt, a kutatótelepet és a Wellness Colosseumot hajlandó bérbe adni a Szentes SPA & Medical Kft.-nek 15 plusz 5 évre.

– Azt hallottuk: a Vitala-projekt miatt kell a városnak a terület. Lehet ebben valami, mert – bár az ingatlan nem Szentesé, tehát jogilag semmi köze hozzá – mégis egyesével behívtak minket a városházára, hogy elmondjuk a jövőre vonatkozó elképzeléseinket – hallottuk a gazdáktól. A projektről többször írtunk, sokmilliárdos beruházásról lesz szó, ha megvalósul. [namelink name="Szabó József"] elmondta, hogy 50 család gazdálkodik a telepen, háromnegyedüknek ez az egyetlen bevételi forrása, tulajdonképpen a munkahelye. Menjünk segélyért, álljunk sorba közmunkáért? – kérdezgették egymástól. Azt mondták, a megbeszéléseken konkrét javaslatokat nem kaptak, szerintük inkább azért invitálták őket, hogy megnyugodjanak. A gazdák egyelőre kénytelenek a kósza hírekre hagyatkozni. Van, aki úgy hallotta, a szomszédos strandon folyó beruházás miatt van szükség a telepen lévő, kiváló vizű termálkútra, más úgy tudja, golfpálya lesz a fóliák helyén. Ők nem a fejlődés ellen vannak, de nem értik, miért kell ez a kapkodás. Nehogy aztán az legyen, hogy először belevágnak, aztán gondolkodnak, mérgelődtek.

A Dabic Kft. vezetője, [namelink name="Frank László"] úgy nyilatkozott: felettük még a tulajdonos állam áll, olyan utasítást ő nem kapott, hogy nem köthet a gazdákkal szerződést, tőle a kertészek ilyen nem is hallhattak. Arról tud, hogy mindenkit behívtak a hivatalba, szerinte a város valami elé megy ezzel a kezdeményezéssel.

– A terület valóban nem a városé, de a Vitala-projekt egyik beruházása azon a területen valósulna meg. Jelenleg állami tulajdonban van, tárgyalások folynak az állam és a város között a területcserével kapcsolatban. A volt Damjanich- és a berekháti iskolákat tudjuk felajánlani – ismertette Szirbik Imre polgármester. Ha a csere létrejön, és elkezdődhet az építkezés, a városnak lépni kell, ezért próbálnak időben tájékozódni a kertészek lehetőségeiről. Szirbik azt mondta: nem szeretnék, hogy akinek ez a megélhetést jelenti, lehetetlen helyzetbe kerüljön, ezért az önkormányzatnál is keresik a lehetőséget, hol bérelhetnének – lehetőleg azonos feltételek mellett – másik területet. A projektről a polgármester elmondta, folyamatosan dolgoznak rajta, de az állammal való egyezkedést nem a gyors ügymenet, jelenleg inkább az aktatologatás jellemzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!