Szentes és környéke

2014.06.23. 21:25

Szegváron mindenki táncol

Szegvár - Ötvenedik születésnapját ünnepli a szegvári Dobbantó Néptáncegyüttes, amelyben minden korosztályból akadnak táncosok, és rengeteg rangos díjjal büszkélkedhetnek.

Salánki Zsófia

– Nagyjából 90 táncos van a Dobbantóban. Nemrégiben még többen voltunk, de a kisebbek oktatását a Művészeti Iskola vette át. Náluk nagyjából 110 fővel számolhatunk – mondja [namelink name="Magyar Imre"] néptánctanár, együttesvezető. Elmesélte, hogy nála a néptánc iránti szenvedély 1969-ben, egy iskolai lógással kezdődött, egyik tanára ugyanis rajtakapta a csínytevésen, és beparancsolta a néptáncszakkörre. Innen már nem volt megállás. Elmondta, hogy nála ez már nem feladat, hanem szokás, amit nem lehet abbahagyni.

Az együttes a művelődési ház megnyitásával indult, kezdetben csak pár lány alkotta, a Dobbantó nevet 1993-ban vették fel. Ma már az óvodások is tanulhatnak néptáncolni Szegváron. A nagyközségben nemcsak a táncosok között népszerű a Dobbantó, hanem az ott élők körében is, bizonyítja ezt a nemrégiben rendezett születésnapi néptáncgála sikere is. – Jelenleg a családom három generációja vesz részt a Dobbantó munkájában, de van még több ilyen család is Szegváron, ahol 2-3 generáció is táncol. Ez azért lehetséges, mert 2010 óta van egy Szötyke nevű csoportunk is, amelyben a volt táncosok és a jelenlegi táncosok szülei vesznek részt – meséli Magyar Imre.

Szegváron mindenki táncol. Fotó: Rácz Attila (galéria)


Az együttes a szegvári művelődési házban próbál, nem ritka az sem, hogy a táncoló egyetemisták emiatt járnak haza minden hétvégén. Nemcsak a koreográfiák változatosságára, hanem a népviseletekre is nagyon figyelnek.

– Szerencsére nagy készlettel rendelkezünk az öltözetekből. A feleségem alakítja, varrja is a ruhákat, ha kell. Rendszeresen hívunk vendégkoreográfusokat, akik elámulnak azon, mennyire változatos és sokszínű öltözeteink vannak. Eddig 23 koreográfus látogatott el hozzánk, ez segít abban, hogy mindig meg tudjuk újítani a műsorunkat – hangsúlyozza az együttesvezető.

Magyar Imre elmondta, hogy nagyon nehéz szponzorokat találniuk, így vannak olyan fesztiválok, utazások, amelyeket sajnos le kell mondaniuk, de így is sok helyen jártak már. Eljutottak például Erdélybe, Lengyelországba, Törökországba és Bulgáriába is. Sok rangos díjat is szereztek, például az Euroland Nívódíjat, a Zalai Kamara Táncfesztivál díját vagy a Népek tánca, népek zenéje kiemelt Aranydíját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!